Štyri slnká (Čtyři slunce)

Štari slnká 2 resize

Český film Štyri slnká (2012) mal svetovú premiéru na festivale Sundance v USA v januári. Premiéru v českých a slovenských kinách má až teraz – 8. marca. Cenu si nakoniec z festivalu neodniesol, ale istým ocenením je už samotná skutočnosť, že si ho organizátori vybrali do súťaže.

Jeho tvorca Bohdan Sláma (1967) je známy český filmový režisér, scenárista, herec a pedagóg Katedry réžie pražskej FAMU, ktorého diela oceňujú diváci i kritika rovnako doma ako v zahraničí. Menej sa vie, že pôvodným povolaním je stavebný inžinier, absolvent Stavebnej fakulty ČVTU. V roku 1993 spolupracoval ako asistent réžie s Věrou Chytilovou na filme Dědictví aneb Kurvahošigutentag. V roku 1997 absolvoval réžiu na FAMU filmom Akáty bílé. Už jeho celovečerný debut – tragikomédia Divoké včely (2001) – mu získal rad ocenení – napríklad Hlavnú cenu na festivale v Rotterdame,
Štyri slnká 5 resize
Cenu za najlepší debut v San Franciscu a Českého leva za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe pre našu Zuzanu Kronerovú. Jeho druhý film Štěstí (2005) mu priniesol Hlavnú cenu za najlepší film a najlepšiu herečku na festivale v San Sebastiane, ocenenia na festivaloch v Athénach i v Montreali a doma sedem Českých levov – za najlepší film, réžiu, scenár, kameru, ženský herecký výkon v hlavnej i vedľajšej úlohe a mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Jeho tretí film Venkovský učitel (2008) získal Českého leva za najlepší scenár a vedľajší ženský herecký výkon a ocenenie na festivale v Benátkach.

Štyri slnká 6 resize

O svojom najnovšom filme Štyri slnká autor hovorí: „Je to film o rodinných väzbách a o tom, akým spôsobom sa úlety rodičov premietajú do života ich detí. Každý z nás sa vyrovnáva s vlastnými chybami, s tým, ako si udržať manželstvo, vyjsť s vlastnými deťmi a nestratiť pred nimi tvár. A potom je tu tiež zobrazená možno nejaká vyššia moc, ktorá môže ale nemusí niekedy zasiahnuť...“

Opäť privádza na scénu rodinu z malého českého mesta a jej priateľov a opäť ich zachytáva v bezútešnej situácii. Takmer štyridsiatnik Fogi (Jaroslav Plesl) je síce milujúci otec, ale neschopný a nezodpovedný človek. Holduje alkoholu a fajčeniu marihuany, čomu sa nevyhýba ani počas pracovného času, a príde preto o prácu. Jeho manželka Jana (Anna Geislerová), pracuje na pošte, živí rodinu a stará sa o domácnosť a ich Štyri slnká 9 resizespoločnú malú dcérku i manželovho
dospievajúceho syna z prvého manželstva, citlivého, ale rebelujúceho Vénu (vynikajúci neherec Marek Šácha). Je vyčerpaná a otrávená nevidí východisko zo svojej situácie, ani nikoho, kto by jej bol oporou, divák sa vlastne ani nečuduje, že si nájde milenca, ktorým je Vénov nenávidený triedny učiteľ (Igor Chmela). Kríza rodiny sa stupňuje. A aby problémov nebolo málo, zasahujú i priatelia, napríklad nezamestnaný a večne „zhulený“ Jerry (Jiří Mádl) a nevypočítateľný, pravdepodobne psychicky chorý, miestny guru Karel (v nezvyčajnej hereckej polohe Karel Roden) posadnutý ezoterikou, o ktorého schopnostiach možno pochybovať, ale čo ak predsa... Mimochodom, slovenská herečka Zuzana Kronerová je pravdepodobne režisérovým maskotom, lebo ju opäť obsadil hoci do maličkej úlohy manželky Majstra.

Štyri slnká 8 resize

Všetko sú to postavy i situácie uveriteľné, neraz možno aj s reálnymi predobrazmi. Na internete sa v tejto súvislosti hovorilo i o akejsi filmoterapii, lebo vraj režisér prežil tragédiu s jedným zo svojich piatich synov. Ale na rozdiel od prechádzajúcich Slámových filmov práve tento je, zdá sa, najproblematickejší. Diváka nedokáže vtiahnuť do deja, skôr ho necháva v úlohe pozorovateľa alebo ho irituje tou bezmocnosťou a neschopnosťou protagonistov niečo zmysluplné urobiť pre naplnenie svojich snov. Napríklad Fogi sa aj v štyridsiatke správa ako nezodpovedný puberťák, bez akýchkoľvek výčitiek svedomia voči rodine či priateľom a svojím egocentrickým sebaklamom až lezie divákovi na nervy.

Jedným z kľúčových miest filmu je scéna, keď Fogi ospravedlňuje Vénovo chodenie poza školu a holdovanie „tráve“ a triedny učiteľ mu pripomína, že skôr ako nad synom by sa mal zamyslieť sám nad sebou, lebo deti napodobňujú správanie sa rodičov. No a rodičia na to stále zabúdajú. Rovnako ako na poznanie, že vychováva sa príkladom, nie slovami. Na zaplakanie je Fogi, ale aj Jerry a jeho alkoholická matka, či Vénova biologická matka, ktorá kedysi syna opustila a Jana, ktorá ho opúšťa teraz.

Štyri slnká 3 resize

Výborné herecké výkony, dobré filmárske remeslo, ale zdá sa, že najslabšou časťou je scenár. V sprievodnom texte hovoria distributéri o „ľahko humornej dráme o veciach prirodzených a nadprirodzených“. Lenže ťažko sa čo i len usmievať nad premárnenými až zbytočnými životmi. Všetky dejové línie vedú k bezútešnosti. Nuž a slová sú neraz zavádzajúce. Napríklad metafora o slnku v duši a svetle, ktoré by mal človek vyžarovať, alebo o zemi, s ktorou sme spojení nielen prácou v záhradke. Je život zázrak, ktorý ide ďalej, nech sa deje, čo sa deje? Štyri slnká možno vnímať ako akési varovanie. A ak zostanete do posledných titulkov na svojom mieste, možno si uvedomíte aj nádej z refrénu záverečnej pesničky: „Ja vím, někdy to nejde, ja vím, všechno to přejde.“

Štari slnká 1 resize

Štyri slnká (Česká republika 2012)
Čtyři slunce
Réžia: Bohdan Sláma
Scenár: Bohdan Sláma
Kamera: Diviš Marek
Strih: Jan Daňhel
Hudba: Vypsaná fixa
Hrajú: Jaroslav Plesl, Marek Šácha, Karel Roden, Anna Geislerová, Anna Bubeníková, Klára Melíšková, Igor Chmela, Jiří Mádl, Jana Plodková Klára Pollertová-Trojanová, Marie Ludviková, Vladimír Merta, Zuzana Kronerová, Kryštof Římský, Miroslav Sabadín, Kateřina Jandáčková, Mária Pavlová a ďalší.
Premiéra 8. marca 2012
Foto: Continental film

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.