Občiansky preukaz láme rekordy

Radicova_TrojanFoto_Peter_Prochazka_resizeOd štvrtka, 10. februára je v slovenských kinách nový česko-slovenský film úspešného producenta a režiséra Ondřeja Trojana Občiansky preukaz. Nie vždy veselú komédiu z čias našej spoločnej československej socialistickej reality 70. rokov videlo počas víkendu spolu 18 172 platiacich divákov. Spomedzi českých a slovenských filmov uvádzaných v našich kinách je to najlepší výsledok za posledné dva roky a piaty najlepší v celej histórii uvádzania domácich a českých filmov v Slovenskej republike. Mnohé kiná boli počas víkendu beznádejne vypredané už pár hodín pred začiatkom projekcie.

Film vznikol (podobne ako Pelíšky, Pupendo či U mě dobrý) na motívy knižnej predlohy Petra Šabacha (novely Občiansky preukaz), ktorú do scenára spracoval Petr Jarchovský. Od 21. októbra sa s úspechom premieta v českých kinách, kde ho za necelé tri mesiace videlo vyše 358 000 divákov. Okrem diváckeho úspechu má snímka spolu 11 nominácií na Českého leva, okrem iného aj v kategórii najlepší film, najlepšia réžia a za hlavné herecké výkony v mužskej aj ženskej kategórii (Martin Myšička a Aňa Geislerová). Kristýna Liška-Boková za postavu triednej učiteľky Pivoňkovej získala v cenu českej filmovej kritiky v kategórii najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Ondřej Trojan okrem svojej úspešnej práce filmového producenta (jeho spoločnosť Total HelpArt dlhodobo produkovala filmy Jana Hřebejka, okrem iného Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Medvídka a U mě dobrý) nakrútil dve hrané snímky pre kiná. Jeho debut Pějme píseň dohola (1990) objavil pre film vo veľkom kastingu mladučkú Aňu Geislerovú. Tá mu neskôr stvárnila aj hlavnú ženskú rolu v historickej dráme Želary (2003), ktorá sa dostala do úzkej nominácie na Oscara za najlepší cudzojazičný film.

Svojím tretím celovečerným filmom Občiansky preukaz sa Trojan ako režisér opäť vracia do minulosti. Je to návrat nie vždy veselý. Rozpráva príbeh štyroch kamarátov, ktorí na jeho začiatku dostávajú do rúk občiansky preukaz a stávajú sa aj papierovo občanmi Československej socialistickej republiky a súčasťou jeho miestami veľmi zábavnej, inokedy celkom krutej a takmer vždy absurdnej reality.

Film je príbehom nielen o generácii dospievajúcich mladíkov, ale aj ich kamarátov, učiteľov, rodičov a... všadeprítomných fízlov. Je mozaikou viacerých osudov a filmom s dobrou komponovanou a dobovou muzikou. Nechce byť len pre generáciu divákov, ktorá tie socialistické časy žila, ale aj pre rovesníkov hrdinov filmu, pretože vypovedá o dospievaní, ktoré je v každej dobe podobné. Akurát niekedy bolo „o život“ asi o trochu viac.

Premiére Občianskeho preukazu v kinách predchádzalo slávnostné uvedenie filmu v Bratislave (8. 2. 2011, Palace Cinemas Eurovea). Okrem tvorcov filmu, ich kolegov a priateľov, partnerov filmu, slovenských filmových profesionálov a ostatných pozvaných hostí, sa jej zúčastnila aj premiérka vlády SR Iveta Radičová.

Tvorcovia o filme:

Ondřej Trojan (režisér a producent)

Čím je pro vás osobně Občanský průkaz? Vzpomínkou na vlastní mládí, dospívání, vyrovnání se s tehdejší dobou? Někde tam je třeba hledat důvod, proč jste se rozhodl režírovat film sám a nenabídnout jej jako producent k realizaci jinému režisérovi?

TrojanJá jsem se rozhodl točit Občanský průkaz, protože se mi líbil scénář, který mi podstrčil Petr Jarchovský. Děj filmu je zasazen do půlky sedmdesátých let. Myslel jsem si, že normalizace je pro mne uzavřená filmem Pějme píseň dohola a že se k tomuto období už nechci vracet. Koneckonců v myšlenkách mi z ní ulpívá jen jakási hořkosladká mlhovina laciného likéru. Prožil jsem kus totáče v pubertě, což je nutně spojené se spoustou slastných vzpomínek. A taky se spoustou buzerace a debility. Tuto zvláštní směsku jsem se snažil přenést do filmu. Na Petrově scénáři mě překvapilo, jak se jednotlivé postavy respektive lidské typy těchto filmových postav projektují do dneška. Do doby, do které po vcelku naivní, ale osvobozující éře devadesátých let jakoby se v poněkud přeonačené podobě éra buzerace a debility zase vracela. Nicméně Občanský průkaz není agitka. Je to příběh jedné party, která rebeluje vlastně proti své vůli, jenom proto, že má ráda jiné hodnoty než generace jejich fotrů a matek.

Petr Jarchovský (scenárista)

V jakých aspektech se váš scénář k filmu Občanský průkaz liší od románu Petra Šabacha?

JarchovskPodobně jako u předchozích látek, které byly inspirovány tvorbou spisovatele Petra Šabacha, i Občanský průkaz z předlohy vychází velmi volně. Šabachova poetika umožňuje svobodné nakládání s motivy a moje spolupráce s Petrem je skutečným spoluautorstvím. Zatímco kniha zachycuje „celý život“ Šabachova alter ega – od základní školy po současnost, film si vybírá pouhé čtyři důležité roky dospívání čtyř hlavních klukovských hrdinů, které jsem si z předlohy vybral a dofabuloval jejich osudy. Šabach se ve své knize zabývá traumatickým fenoménem udavačství, fízlování. Začíná popisem žalobníčka na základní škole, klene se přes nejrůznější portréty policajtů, které jeho generaci ztrpčovaly život v normalizačním Československu, a končí současným odhalováním identity práskačů v autorově nejbližším okolí. Předloha je jakousi deníkovou kronikou jedné generace.

Katarína Bieliková (kostýmová výtvarníčka)

Príprava kostýmov pre dobový film je určite náročná, ako prebiehala v prípade Občianského preukazu?

BielikovNáročná a zábavná súčasne. Mám tento typ kostýmovej práce rada. Prehrabávam sa množstvom obrázkov, dobových časopisov, fotkami z rodinných albumov. A podľa nich si predstavujem, ako vtedy vyzeral každodenný život, čo si kto mohol v tej dobe na seba obliecť. V prípade Občianskeho preukazu som sa vrátila do doby môjho detstva. V spomienkach se mi vynorili krepsilónové punčochy, neustále zelektrizované vlasy, z toho, ako som si cez hlavu naťahovala niečo z polyesteru, žlté krymplenové zvonové nohavice a nenaplnená túžba po „naozajstných rifliach“. Tieto osobné skúsenosti som sa snažila preniesť do návrhov kostýmov pre jednotlivé postavy filmu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.