Valerian a mesto tisícich planet (Valérian et la Cité des mille planets)

Valerian2 resizeAko už trailer k filmu Valerian a mesto tisícich planét napovedá, že nepôjde iba o snímku francúzskeho režiséra Piateho elementu Luca Bessona, ale môžeme sa tešiť hlavne na množstvo akcie, futurizmu, mimozemského, bojovného, krásneho, magického i nebezpečného. Je potrebné podotknúť, že Bessonovi sa zjavne nepodarilo prekonať samého seba a originálny a jedinečný Piaty element ostáva jedným z vrcholov jeho filmografie.

Avšak, Valerián a mesto tisícich planét má v sebe potenciál obsiahnuť dedičstvo najlepších sci-fi príbehov všetkých čias. Počnúc sériou Star Wars, cez Piaty element (1997), až po Avatara (2009). V nekonečnom vesmíre je mnoho Valerian4 resizeplanét s civilizáciami s najrôznejšou fyziognómiou, kultúrou aj hodnotami. Alpha je domovom a útočiskom mnohých svetov, ktoré sa niekoľko storočí medzi sebou delia o svoje poznatky a inteligenciu. Svetov podmorských, pozemských, virtuálnych, robotických i mimozemských. V kinematografii sa čoraz viac stretávame s faktom, že ľudská civilizácia sa nestáva nebezpečnou iba pre samú seba, ale aj pre množstvo týchto mimozemských národov. Inak to nie je ani v tejto snímke Luca Bessona nadväzujúcej na jeho predošlé filmy. Zlyhanie človeka - jednotlivca a jeho slabosť, ktoré sa stávajú príčinou genocídy iného národa sú jedným z motívov Bessonových filmov Piaty element či Valerian a mesto tisícich planét.

Valerian8 resizePočiatočný striktný skepticizmus, týkajúci sa hlavnej ženskej predstaviteľky v podaní Cary Delevingne, sa už v úvode snímky začal vytrácať, až napokon úplne zmizol a absentoval. Dovolím si tvrdiť, že táto modelka herecky prekonala i svojho kolegu Dane DeHaana, ktorého dialógy vyzneli mnohokrát smiešne, vzhľad nezodpovedal jeho charakteru heartbreakera a celkovo vo svojej úlohe pôsobil vlažne a nepresvedčivo. Naopak, Delevingne bola chlapčensky drzá, s menšími výnimkami v dialógoch presvedčivá a celkovo omnoho expresívnejšia postava. Doslova na seba strhla všetku pozornosť, čoho dôsledkom bola výmena hlavnej a vedľajšej postavy. Seržantka Laureline sa tak stala omnoho Valerian9 resizezaujímavejším charakterom, než samotný Major Valerian. Aj herecký výkon čoraz častejšie filmovo obsadzovanej speváčky Rihanny bol ešte o triedu vyššie, než ten Dane DeHaanu. Jej kabaretné vystúpenie bolo na výbornú a problémy prichádzali až v jej ústnom prejave a dialógoch.
 

Najdôležitejším, a pravdepodobne  možno zároveň najcharakteristickejším prvkom celého filmu je, samozrejme, jeho vizuál. Najrôznejšie kreatúry v Alphe - meste tisícich planét sú podobné a sčasti možno aj inšpirované postavami kultových sci-fičiek Avatar (2009) Jamesa Camerona, Star Wars Georgea Lucasa, aj Bessonovým vlastným filmom spred dvadsiatich rokov Piaty element (1995). Valerian10 resizeObyvatelia zničenej planéty Os Pearls sa svojím vzhľadom, vznešenosťou i spätosťou ku krajine, v ktorej žijú, podobajú Avatarom z Cameronovej snímky. Valerian ponúka aj množstvo imaginárnych bytostí pripomínajúcich celú sériu Star Wars. Jabba Hutt, Jar Jar Bings aj ambasádor Dan Makta sa ponáša na jednu z postáv Lucasovho hviezdneho cyklu, či takmer dvojník Plavy Laguny z Piateho elementu. Valerian má aj vlastnú Mystique, samozrejme,  nie tú z X - Mena, ale vlastnú menom Bubble, zosobnenú v speváčke Rihanne. Piaty element ponúka taktiež bohatú vizuálnu banku inšpirácií pre tento Bessonov film. Negatívne postavy robotov sú ako vylepšení Mongoshimania z Piateho elementu, domáci miláčik Zorga je Valerian resizezmenšeninou zvieratka klanu Os Pearls na reprodukciu akéhokoľvek predmetu. Takýchto analógií je vo Valerianovi omnoho viac.

Ďalšou analogickou zložkou sú prostredia a lokácie, v ktorých sa dej odohráva. Mesto zasadené v strede ničoho, s vysokými budovami v tmavých odtieňoch, s lietajúcimi kozmickými loďami, schopnými prekonávať tisíce svetelných rokov za pár sekúnd, s niekoľko tisícami rás, mimozemšťanov, ľudí a všakovakých futuristicky vyzerajúcich hybridov či mutantov pripomína scény z už toľkokrát spomínaného Piateho elementu. Niet sa čo čudovať, veď vychádzajú z rovnakej mysle - Bessonovej. Dokonalo harmonická krajina s tropickým podnebím, azúrovo modrým morom, slonovinovými piesočnatými plážami a vznešeným pôvodným vysokým a útlym obyvateľstvom so špicatými ušami, perlovými odleskami pokožky a Valerian3 resizeneobyčajne krásnymi očami vo všetkých nadšencoch Cameronovho Avatara evokujú spomienky na Pandoru a jej modrých obyvateľov. Vizuálna stránka filmu, aj napriek občas „škrípajúcemu“ scenáru skutočne stojí za pozretie v najlepšej kino kvalite.

Najrušivejším momentom celého filmu bol veľmi nepresný postsynchrón. Po celý čas bolo viditeľné, že postavy otvárajú ústa skôr, než počujeme samotný zvuk. Nevedno, či to bolo naozaj spôsobené nedokonale postprodukčne upraveným zvukom, alebo samotným prehrávaním, no malo to negatívny dopad na inak mimoriadne pozitívny zážitok z filmu.

Valerian7 resizeValerian a mesto tisícich planét (Valérian et la Cité des mille planetes/ Valerian and the City of a Thousand Planets), Francúzsko, USA, Veľká Británia,  2017)
Dĺžka: 137 minút
Scenár a réžia: Luc Besson
Kamera: Thierry Arbogast
Strih: Julien Rey
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú: Cara Delevingne, Dane DeHaan, Elizabeth Debicki, Rihanna, Ethan Hawke, John Goodman, Clive Owen, Rutger Hauer, Mathieu Kassovitz, Aymeline Valade, Kris Wu, Emilie Livingston, Alain Chabat a ďalší
Distribúcia: Magic Box
Premiéra v SR: 20. júla 2017
Foto: Magic Box

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.