Trigon Production oslavuje 19. narodeniny

Trigon resizeLen jedinej slovenskej spoločnosti sa podarilo priniesť na Slovensko prestížnu International Emmy Award, no napriek tomu sa jej meno na verejnosti veľmi neskloňuje. Produkčná spoločnosť Trigon Production však v týchto dňoch oslavuje už 19. výročie založenia. Na čele spoločnosti stojí od samého začiatku producent, strihač a vysokoškolský pedagóg prof. Patrik Pašš. Trigon Production má na konte má 12 dlhometrážnych hraných filmov, viac ako stovku dokumentov, štyri televízne seriály, takmer 1 700 publicistických relácií a viac ako 2 000 hodín dabingu.

Filmy, ktoré v spoločnosti vznikli:

Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (2001), r. Matej Mináč
Dokumentárny film o „britskom Schindlerovi,“ Nicholasovi G. Wintonovi, ktorý cez druhú svetovú vojnu zachránil 669 detí pre transportom do koncentračného tábora. Silný príbeh hrdinu v ľudskom tele sa dostal na svetlo sveta napriek tomu, že sir Winton o ňom mlčal celých 50 rokov. Film Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti dojal širokú divácku verejnosť a zaujal filmovú kritiku. V roku 2002 získal prestížnu cenu International Emmy Award 2002 za najlepší dokumentárny film a množstvo ďalších ocenení po celom svete. Toto dielo je súčasťou tzv. „wintonovskej trilógie,“ do ktorej patria filmy Všetci moji blízki (1999, r. Matej Mináč) a Nickyho rodina (2011, r. Matej Mináč). Druhý menovaný film bol v roku 2012 slovenským nominantom na Oscara a získal viac než 70 prestížnych svetových cien. Sir Winton sa, žiaľ, s nami v  júni tohto roku navždy rozlúčil vo veku úctyhodných 106 rokov, no jeho posolstvo žije naďalej.

Kriminálka Staré Mesto (2010-2013, r. Ján Sebechlebský)
Televízny krimiseriál zasadený do každodennej reality nášho hlavného mesta. V autorskom tíme sa okrem iných objavilo aj meno úspešného autora detektívok Dominika Dána. V hlavných úlohách sa predstavili Zuzana Fialová, Matěj Hádek či Milan Lasica, ktorý so spoločnosťou Trigon Production spolupracuje aj na viacerých ďalších projektoch. I tento úspešný televízny projekt tiež získal viacero svetových ocenení. Kriminálka Staré Mesto II. - https://www.youtube.com/watch?v=4jkXCkB0TO8

Krok do tmy (2014, r. Miloslav Luther)
Celovečerný hraný film režiséra Miloslava Luthera vznikol voľne podľa novely Alfonza Bednára Rozostavaný dom z roku 1956. Dramatický príbeh rozpráva o mileneckom vzťahu ženatého lekára a politickej agitátorky a o utajovanej vášni, ktorá zasiahne aj životy ich blízkych. Aj keď je pohľadom do svedomia ľudí poznačených hrôzami vojny a zvrátenosťami päťdesiatych rokov, svojím posolstvom o vine a zodpovednosti smeruje do súčasnosti. Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) zvolila v roku 2014 film Krok do tmy za slovenského nominanta na Oscara. K https://www.youtube.com/watch?v=FXFSkBVItQU

Očami fotografky (2015, r. Matej Mináč)
Nový dokumentárny film s hranými rekonštrukciami režiséra Mateja Mináča je príbehom 84 - ročnej fotografky Zuzany Mináčovej (matky Mateja Mináča), ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie. Stála pri vzniku slovenského filmu, jej výtvarné fotografie ako aj snímky filmových hviezd sa stali doslova legendárnymi. Zuzana Mináčová sprevádza diváka zásadnými zvratmi 20. storočia, fašizmom, komunizmom, kapitalizmom , odhalí princípy svojej umeleckej tvorby, zákulisie fotografovania hviezd ako aj svoj dramatický osobný život. Film je aktuálne v ponuke slovenských kín a začal svoju púť po medzinárodných filmových festivaloch.

Čo chystáme v blízkej budúcnosti
Napriek výrazným úspechom na poli filmovej a televíznej produkcie si spoločnosť nedopraje oddych ani v budúcom roku. Okrúhle 20. narodeniny oslávi na jar 2016 premiérou nového hraného filmu Agáva v réžii Ondrej Šulaja. Dej filmu sa odohráva v prelomovom období tesne po druhej svetovej vojne. V ľúbostnej dráme sa predstavia Marek Geišberg, Milan Kňažko, Milan Lasica, Katarína Šafaříková a ďalší populárni slovenskí herci.
V budúcom roku sa predstaví desaťdielna televízna séria Zlatá lýra režiséra Petra Hledíka o fenoméne medzinárodného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra. Vzdáva hold tvorcom myšlienky a realizátorom, ktorí aj v časoch normalizácie vedeli obhájiť miesto festivalu v našej kultúre. Na časy nie tak dávno minulé si zaspomínajú slávne osobnosti vtedajšej hudobnej scény už na jeseň 2016 na obrazovkách RTVS.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.