MFF Bratislava prinesie odvážne ľudské príbehy

IFF Bratislava logo resizePätnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava prinesie svojim divákom filmy životnej sily. Wadjda príbeh zo Saudskej Arábie, Nairobi Half Life z Kene, belgický Broken Circle Breakdown či film La Paz  z  Argentíny – to je len zopár filmov, ktoré rozprávajú silné a odvážne ľudské príbehy. V programových sekciách 15. MFF Bratislava, ktorý sa uskutoční v  termíne od 6. do 12. novembra, nájdete množstvo kvalitných a pôsobivých filmov.

V súťaži sa o festivalové ceny budú uchádzať hrané, dokumentárne a  krátke filmy, ktoré dopĺňajú stabilné programové sekcie - Panoráma, Proti prúdu, Made in Slovakia. Pocta je venovaná  jednému  z  najvýznamnejších európskych režisérov Billemu Augustovi, ktorý si v piatok 8. novembra na MFF Bratislava osobne prevezme Ocenenie za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.  V  programe nechýba ani sekcia  Azyl – krátke filmy, ktorá sa tento rok objaví na festivale v The Best of Azyl výbere a sekcia Focus bude zacielená na izraelský film.

 

Tradičnú, tematicky zameranú sekciu Príbehy - pre 15. MFF Bratislava s podtitulom Filmy životnej sily, zostavil filmový publicista Radovan Holub. Ako sám hovorí „Sú to príbehové filmy, v ktorých je život skôr ako nikdy nekončiaci boj, niekedy s príjemným koncom a niekedy naopak, končia veľmi smutne. Hrdinovia v týchto príbehoch musia prekonávať prekážky. Napriek životným ranám, ale idú ďalej, nevzdávajú  sa. Nechcú sa vzdať”.
Odvaha a ľudskosť sú hlavné kritéria tejto programovej sekcie. Ako napríklad odvážna muslimská školáčka Wadjda, v rovnomennom debute režisérky Haifaa al Mansourovej, ktorá prišla s nezakrytou hlavou do školy. Alebo chudobný predavač filmov z Kene, ktorý si chce zahrať v Národnom divadle Nairobi vo filme Davida Tosha Gitonga  Nairobi Half Life. Nesmierne pôsobivý je aj príbeh Broken Circle Breakdown, belgického režiséra  Felixa van Groeningena o extravagantnom spevákovi  country, ktorý je so svojou ženou vystavený ťažkej životnej skúške. Snímka mala veľký úspech na tohtoročnom Berlinale, kde získala Cenu divákov a tiež ocenenie Europa Cinemas Label a bola vybraná medzi finalistov filmového ocenenia Európskeho parlamentu Ceny LUX 2013. V sekciii Príbehy – filmy životnej sily má svoje zastúpenie aj slovenský film Juraja Lehotského Zázrak – príbeh dievčaťa z polepšovne, ktoré sa nechce vzdať svojho sna o láske. Z karlovarskej súťaže Na východ od Západu si odniesol Zvláštne uznanie poroty.

 

Viac: www.iffbratislava.sk      
                                                          

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.