Filmový festival inakosti aj s víťaznou Adèle

Bratislavské Kino Lumière sa v dňoch 23. – 27. 10. 2013 stane centrom siedmeho ročníka Filmového festivaluinakosti (FFi) zameraného na snímky s LGBTI tematikou. Značka LGBTI sa stala zaužívaným označením lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí, ktorých filmovým príbehom je festival venovaný.

Program aj tento rok ponúka niekoľko oceňovaných titulov vrátane víťazného filmu tohtoročného festivalu v Cannes Život Adèle (La Vie d'Adèle, Abdel Kechiche, 2013). Citlivo nakrútená francúzska snímka, o ktorej kritika okrem iného uvádza, že posúva hranice zobrazovania erotiky, rozpráva príbeh lásky mladej Adèle a excentrickej umelkyne Emmy. Z úplne iného súdka pochádza americká komédia Gayby (Gayby, Jonathan Lisecki, 2012), v ktorej sa bývalí spolužiaci z vysokej školy – ona a on – rozhodnú zaobstarať si spolu dieťa. Rozhodnutie však komplikuje nielen jeho sexuálna orientácia...Dôkazom, že „queer cinema“ nie je cudzím pojmom ani v našich zemepisných končinách, môže byť film poľskej režisérky Malgorzaty Szumowskej V mene... (W imie..., Małgorzata Szumowska, 2013). Vizuálne atraktívna snímka mladej filmárky otvára kontroverznú tému homosexuality v radoch predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi.

„Každý rok sa snažíme zostaviť čo najpestrejší program, ktorý zodpovedá rozmanitosti životných skúseností LGBTI ľudí a zároveň reflektuje aktuálne dianie vo svetovej kinematografii. Veríme, že viac než 20 filmových predstavení opäť pootvorí dvierka do sveta spoznávania odlišností a rozpoznávania podobností,“ hovorí Zita Hosszúová, riaditeľka festivalu. Pestrý však podľa jej slov nebude len filmový program. Prednáškami a diskusiami chcú organizátori a organizátorky FFi obsiahnuť aj čo najširšie spektrum tém rezonujúcich v LGBTI komunite aj mimo nej. Aké sú právne možnosti úpravy vzťahu dvoch osôb rovnakého pohlavia? Ako sa prejavuje komunita v pracovnom prostredí? Čo možno nechcete, ale mali by ste vedieť o sexe s rovnakým pohlavím? Na tieto aj ďalšie otázky budú hľadať odpovede pozvaní odborníci a odborníčky spolu s festivalovým publikom.

Patronát nad festivalom aj v jeho siedmom ročníku držia herci Zuzana Kronerová a Richard Stanke, záštitu nad ním prebral minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Výboru pre práva LGBTI osôb. Tento ročník FFi sa realizuje aj v rámci projektu Dúhový rok, ktorého cieľom je zmiernenie homofóbie a zlepšenie spoločenskej akceptácie LGBTI ľudí na Slovensku. Realizuje sa v partnerstve s divadlom NoMantinels.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.