Česko-slovenský film Ako nikdy v súťaži vo Varšave

Jiri Schmitzer Ako nikdy resizeČesko-slovenský film Ako nikdy režiséra Zdeňka Tyca, ktorý mal svoju slovenskú premiéru na tohtoročnom ArtFilm Feste v Trenčíne, zažije svoju medzinárodnú premiéru v hlavnej súťaži 29. ročníka prestížneho filmového festivalu vo Varšave (11. – 20. októbra). Oznámili to dnes jeho organizátori na tlačovej konferencii vo varšavskom hoteli Marriott.

Film bol v Čechách uvedený do kín minulý štvrtok (19. septembra) a doterajšie ohlasy v médiách hodnotia film, ktorý stojí na mimoriadnych hereckých výkonoch Petry Špalkovej, Jiřího Schmitzera a Taťjany Medveckej,veľmi pozitívne.Ústrednou témou tejto komornej drámy je síce odchod zo života, napriek tomu jej nechýba humor, vyhýba sa falošnému pátosu a smrť ukazuje ako  samozrejmú súčasť života. Film – rovnako ako život (i jeho koniec) – prináša situácie vypäté, obyčajné, smutné aj úsmevné. Slovenský koproducent filmu spoločnosť PubRes plánuje distribučnú premiéru filmu Ako nikdy na november 2013.

 

Varšavský filmový festival bol v roku 2009 Medzinárodnou federáciou filmových producentov (FIAPF) zaradený do skupiny prestížnych filmových prehliadok, skôr označovaných ako kategária "A". Patria do nej napríklad festivaly v Cannes, Benátkach, Berlíne alebo v Karlových Varoch. Vlani festival navštívilo viac ako 100 tisíc divákov, ktorí na 366 projekciách videli 129 celovečerných a 83 krátkometrážnych filmov od tvorcov z 55 zemí sveta.

 

Okrem účasti v hlavnej súťaži bude mať slovenská kinematografia svoje zastúpenie aj v súťaži dokumentov (Kauza Cervanová Roba Kirchhoffa), krátkych filmov (Pandy Matúša Vizára) a v tiež sekcii Objavy vďaka krátkemu filmu Výstava režisérov Andreja Kolenčíka a Petra Begányiho a medzinárodne úspešného filmu Môj pes Killer Miry Fornay, ktorá bude navyše členkou poroty nezávislých filmov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.