Cena Tibora Vichtu

IFF Bratislava logo resizeSúčasťou Medzinárodného filmového festivalu v Bratislave bude aj tento rok finále scenáristickej súťaže Ceny Tibora Vichtu. V utorok 13. novembra o 19.00 hodine v rámci 10. ročníka slávnostného večera odprezentujú svoje práce šiesti autori v kategórii Celovečerný hraný film a dvaja v kategórii Hraný komediálny seriál. Z prvej kategórie vyberie odborná porota víťaza, ktorý má možnosť zúčastniť sa finále medzinárodného dramaturgického workshopu MIDPOINT. Zároveň získa finančnú odmenu vo výške 2.000 eur a preklad scenára do anglického jazyka.

MIDPOINT je celoročný medzinárodný výučbový program, ktorý študentom a mladým filmovým profesionálom ponúka dramaturgiu ich projektov a podporuje scenáristov, režisérov a producentov v tvorivom procese vývoja diela. Trojmesačný program zahŕňa 2 letné workshopy a online konzultácie s lektormi. Scenár minuloročnej víťazky Ceny Tibora Vichtu Anežky Guziarovej s názvom RUBIKON bol v kategórii Celovečerný hraný film vybraný ako najlepší.

 

Hlavným poslaním Ceny Tibora Vichtu je poskytnúť talentovaným autorom priestor prezentovať svoje práce, ktoré zároveň posudzujú porotcovia z oblasti filmových a televíznych odborníkov. Počas slávnostného finále bude uvedený krátky film v réžii Tomáša Hučka, ktorý zhŕňa všetkých desať ročníkov súťaže.

 

Cena Tibora Vichtu podporila na začiatku mnoho úspešných scenárov. Spomeňme aspoň niektoré:Dom/Zuzana Liová, scenár a réžia/2011, Posledný autobus/Martin Snopek, scenár a réžia; Ivana Laučíková, réžia/2011, Kto je tam/Vanda Raýmanová, scenár, výtvarník a réžia/2010, Ženy môjho muža/Ivan Vojnár, réžia; Slavena Liptáková, scenár/2009, Nebo Peklo Zem / Laura Siváková - Paššová, scenár a réžia/2009, Slepé lásky/Juraj Lehotský, scenár a réžia/2008, Návrat bocianov/Martin Repka, scenár a réžia/2007, Iné svety/Marko Škop, scenár a réžia/2006, Pik a Nik/Martin Snopek, scenár a réžia/2006 a iné.

 Poroty 10. ročníka Ceny Tibora Vichtu tvoria:

Celovečerný hraný film
Ondrej Šulaj /odborný garant súťaže, scenárista
Dagmar Ditrichová /odborná garantka súťaže, dramaturgička
Marián Puobiš /scenárista a dramaturg
Ivo Trajkov /režisér, producent, scenárista a dokumentarista
Soňa Balážová /scenáristka

Hraný komediálny seriál
Ivan Huljak /Riaditeľ vlastnej tvorby TV JOJ
Stano Guštafík/ šéfdramaturg redakcie vlastnej tvorby TV JOJ

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.