Na DVD Jakubisko, Uher, Solan a Alain Robbe-Grillet

SFU resizeTvorba slovenských filmových tvorcov sa na DVD nosiče dostáva zvyčajne jednotlivo alebo v súbore iných diel. Slovenský filmový ústav (SFÚ) už v minulosti začal vydávať filmy našich významných režisérov v sérii troch titulov. V tejto  netradičnej forme sa najnovšie z ďalších slovenských filmov potešia priaznivci Jakubiskovho a Uhrovho diela. Okrem toho SFÚ vydal aj DVD s originálnym filmom Dialóg 20-40-60, v ktorom jednu poviedku z troch režíroval PeterSolan a tiež 2-DVD s filmami Alaina Robbe-Grilleta Muž, ktorý luže a Eden a potom.

Z kolekcie filmov 3x Juraj Jakubisko pochádzajú dva filmy z raného obdobia jeho tvorby a reprezentujú búrlivé roky režisérovho života. Predovšetkým existenciálna tragikomédia Kristove roky (1967) s autobiografickými prvkami, ktorá vypovedá o potrebe človeka rozhodnúť sa správne na životnej križovatke. Druhou snímkou z tohto obdobia je mozaikové podobenstvo sveta Vtáčkovia, siroty a blázni z roku 1969, odohrávajúce sa v neurčenom čase a priestore, v bláznivom svete bez ideálov, vo svete cynizmu a násilia. Oba filmy na DVD dopĺňa Jakubiskova „predrevolučná“ snímka Sedím na konári a je mi dobre z roku 1989.

 

Kolekciu filmov 3x Štefan Uher tvorí Slnko v sieti (1962), jedno z režisérových najvýznamnejších diel, považované za začiatok československej novej vlny. Ide o film, ktorý si tento rok pripomína päťdesiat rokov od svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa premietal v novej reštaurovanej digitalizovanej podobe vo svetovej premiére na tohtoročnom 47. MFF Karlovy Vary a v slovenskej premiére na 7. MFF Cinematik Piešťany, v rovnakej podobe sa nachádza aj na DVD nosiči. Druhým filmom v Uhrovej kolekcii je tiež vizuálne originálny Organ (1964), dramatický príbeh o moci a bezmoci, ktorý sa odohráva v období vojnovej Slovenskej republiky. Trojicu uzatvára snímka Tri dcéry z roku 1967.  

 

Na DVD v týchto dňoch vychádza aj netradičný film – experiment z roku 1968, koprodukčný Dialóg 20 – 40 – 60. Skladá sa z troch filmových poviedok, z ktorých každú nakrútil iný režisér – český Zbyněk Brynych, poľský Jerzy Skolimowski a slovenský Peter Solan. Zobrazuje citový vzťah muža a ženy v rôznom veku a je obrazom lásky a manželstva tých, ktorí do života vstupujú, sú na jeho vrchole a aj tých, ktorí so svojím životom už účtujú. Generačné príbehy 20-ročných (Skolimowski), 40-ročných (Solan) a 60-ročných (Brynych) protagonistov sú originálnym pohľadom na komplikované partnerské vzťahy.

 

Okrem diel slovenských režisérov vychádza aj DVD s dvoma československými filmami Muž, ktorý luže (1968) a Eden a potom (1970), ktoré vznikli v koprodukcii s Francúzskom a ich režisérom je Alain Robbe-Grillet. Prvý je konfrontáciou pravdy a klamu, skutočnosti a predstierania. Jeho hrdinom je akýsi novodobý barón Prášil, ktorý svojimi historkami o hrdinovi miestneho odboja mystifikuje obyvateľov malého slovenského mesta a získava si priazeň a lásku žien. Druhý sa odohráva na rozhraní sna a skutočnosti. Zachytáva skupinu mladých univerzitných študentov, ktorí po užití psychotropnej látky improvizujú rôzne situácie.

 

Všetky DVD nosiče si je možné zakúpiť v predajni SFÚ Klapka.sk, v Kine Lumière alebo prostredníctvom internetového predaja na www.klapka.sk. V predaji sú aj vo vybra-ných kníhkupectvách a niektoré tituly aj v Českej republike v predajni Terryho ponožky v Prahe.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.