Sedemnásty Etnofilm Čadca

Etnofilm -logo resizeKysucká metropola Čadca je hostiteľkou MFF Etnofilm Čadca (23.-26.10.2012), prehliadky dokumentárnych filmov s tematikou  etnológie,  sociálnej a kultúrnej antropológie. Do súťaže bolo prihlásených 101 filmov z 12 krajín. Výberová komisia zaradila do súťaže o Turoňa 40 filmov, z toho 15 zo Slovenska.

Turoň, symbol  ceny – hlava kozy s rohami nastoknutá na  žrdi, je  kysucká  ľudová tradícia medzi, ktorú si pripomínali dedinčania medzi  novým rokom  a fašiangami. V rokoch 1980-2012 bolo v súťaži Etnofilmu  uvedených 568 filmov z 39 krajín. Čestným prezidentom  je kysucký rodák z Turzovky,  Ondrej Zimka, ktorý si pripomenie 29.novembra 75 rokov  svojho života.  Jeho výtvarnú tvorbu pripomenul na úvod festivalu film Jar, leto, jeseň – Zimka (1985) režiséra a kameramana Milana Milu. Ďalším jubilantom je  Pavol Socháň. Pripomenuli  sme si 150. výročie jeho narodenia. Výstavu Hľadanie koreňov a oslava koreňov pripravila Matica slovenská z Martina.

 

Tretie jubileum  je venované 10. výročiu úmrtia teoretika, pedagóga, spoluzakladateľ a Etnofilmu Martinovi Slivkovi, scenáristovi  a režisérovi  vyše 170 filmov o ľudovej kultúre. Diváci videli film režiséra Martina Šulíka – Martin Slivka, muž, ktorý sadil stromy (2007), ktorý pripomenul  jeho životné osudy. Po filme sa konala beseda s jeho manželkou Oľgou Slivkovou, ktorá priblížila a pripomenula  ich spoločné osudy, ktoré sa nedostali do filmu. Nechýbala beseda s novým predsedom Matice slovenskej  PhDr. Marinom Takáčom, PhD.  Prítomní  sa zoznámili so životom a tvorbou v cykle Etnológ pred kamerou so Soňou Kovačevičovou a Ester Pliíckovou, s nedávnom, zosnulými osobnosťami  etnologickej  ľudovej kultúry.

 

V súťaži bolo niekoľko filmov s rómskou tematikou – jeden pohľad zo Slovenska vo filme Zvonky šťastia režijnej dvojice Marek Šulík a Jana Bučka, druhý z Nového Zélandu Svadba – blízke stretnutie rómskeho druhu lju  Ruppeldta, slovenského režiséra žijúceho na Novom Zélande. Diváci mali veľký záujem o film Pavla Barabaša – Pygmejovia – Deti džungle, ktorý získal už štyri ocenenia. V programe nechýbal ani najlepší dokument 23. ročníka súťaže o Igrica Kláštorisko, o dobrovoľníkoch opravy kartuiziánskeho kláštora, ale aj dokument študenta Akadémie umení z Banskej Bystrice  Slameníkove zeme ocenený v súťaži Igric tvorivou prémiou. Veľkým prekvapením súťaže  bol  dokument Život v ohrade z cyklu Rodina režiséra Jaroslava Riháka, o živote rodiny, ktorá sa presťahovala z mesta na dedinu, kde našla nový zmysle svojho života. Tohtoročná súťaž bola veľmi vyrovnaná a  pre porotu nebude jednoduché  vybrať z  bohatej a divácky príťažlivej ponuky  víťazné filmy. Svoje ceny udelia aj diváci, novinári a bude udelená aj Cena Martin Slivku pre najlepší  individuálny výkon slovenského tvorcu. Poslaním  Etnofilmu  je zhodnotenie najnovšej filmovej tvorby a povzbudením pre filmárov, aby jej venovali pozornosť.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.