Na Barbakane aj ozveny z filmových festivalov

Barbakan logo resizeFilmová časť festivalu Barbakan ponúka každoročne banskobystrickému publiku okrem horúcich noviniek aj filmy, ktoré na Slovensku alebo v jeho okolí s úspechom premietali spriatelené filmové festivaly či prehliadky.  Aktuálny ročník nebude výnimkou a sekciu nazvanú Ozveny filmových festivalov naplní niekoľko výnimočných a oceňovaných filmov.

Art Film Fest oslávil v tomto roku jubilejnú dvadsaťročnicu a Barbakan z jeho programu ponúkne dva filmy. Festival otvorí koprodukčná francúzsko-poľsko-nemecká dráma Ony (Elles, r. Malgorzata Szumowska) s Juliette Binoche v hlavnej onymovie resizeúlohe. Z úplne iného súdka bude sci-fi komédia Iron Sky (Iron Sky, r. Timo Vuorensola), v ktorej obyvatelia Zeme zvedú boj s nacistami, obývajúcimi utajenú základňu na Mesiaci.

 

Na česko-poľskom pohraničí, v Tešíne a Českom Těšíne sa na sklonku jari pravidelne koná prehliadka Kino na hranici, ktorej program tvoria filmy poľskej, českej, slovenskej a maďarskej produkcie. Trojicu z nich príde na Barbakan uviesť riaditeľ prehliadky Maciej Gil. Okrem Turínskeho koňa (A Torinói ló, r. Béla Tarr, Ágnes Hranitzky), posledného filmu turinskykon resizelegendárneho Bélu Tarra, sa bude Kino na hranici v Banskej Bystrici "ozývať" aj historickým poľským filmom Róza (Róża, r. Wojciech Smarzowski) a nielen pamätníkom určenou česko-slovenskou snímkou Panna zázračnica (r. Štefan Uher).
    

Prvý ročník má za sebou Filmový festival Eastsider v Prešove. Do programu Barbakanu sa dostala dvojica víťazných snímok jeho Súťaže študentských filmov – Kino Svet (r. Marek Janičík) a Príbehy z chladiarne (Opowiesci z chlodni, r. Grezegorz Jaroszuk), premietať sa spolu s nimi bude aj krátky dokument o priebehu festivalu.

 

Letný filmový seminár 4 živly patrí so svojimi štrnástimi ročníkmi medzi najstaršie filmové podujatia na Slovensku. Z jeho programu, venovanému tento rok téme „Hranice“, premietne Barbakan český dokument Hranice po našimu (r. Jan Gogola ml.), pásmo slovenských animovaných filmov a zostrih výsledkov dvojice workshopov, ktoré počas seminára prebiehali.
    

Slovenským filmom je venovaná ďalšia pravidelná sekcia filmového Barbakanu, za názvom Domáca úroda skrývajúca tie najšťavnatejšie plody slovenskej filmovej tvorby posledného roku. Okrem snímok, ktoré prešli distribúciou, no svojou výraznosťou si vyslúžili aj priestor na festivalových plátnach (Anjeli, r. Róbert Šveda; eŠteBák, r. Juraj Nvota; Dom, r. zvonky stastia 1 resizeZuzana Liová; Lóve, r. Jakub Kroner; Prach a ligot, r. Michaela Čopíková), premietne festival aj niekoľko čerstvých dokumentárnych filmov. Zvonky šťastia (r. Marek Šulík, Jana Bučka) čaká banskobystrická premiéra a prvýkrát sa v meste pod Urpínom budú premietať aj filmy Alfréd Hičkok a cesta do Iránu (r. Štefan Belička, Ivan Kršiak), 0800 800 818 (r. Marcel Pázman) či Story of Ani Nii Shobo (r. Matej Kubičár), ktoré prídu autori osobne uviesť. Projekcií svojich filmov sa zúčastní aj mladý dokumentarista Miro Remo, ktorému v rámci sekcie Domáca úroda pripravili organizátori profilovú prehliadku, tvorenú šiestimi filmami.

 

Festival Barbakan 2012 sľubuje, že Banskú Bystricu v dňoch 10. – 14. októbra zaleje „more zážitkov“. Vstupenky na festival si v predpredaji zakúpite na webovej stránke festivalu www.barbakanfest.sk v sekcii vstupenky.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.