Motív? (The Motiv, TV seriál)

Moto resizeŠtvordielny izraelský dokumentárny seriál Motív? sa pokúša rekonštruovať tragickú udalosť z roku 1986, keď sa v jednom z jeruzalemských domov odohrala podivná vražda. Trinásťročný chlapec tu puškou, ktorú jeho otec, vojak v zálohe priniesol domov, vystrieľal kompletne celú rodinu. Rodičov a svoje dve sestry Shiru a Anat. Potom sa prezliekol, oblečenie poskladal do igelitového vrecka, uložil k puške a odišiel k susedom. Chladnokrvne a bez akéhokoľvek emocionálneho záchvevu, reagoval na otázky šokovaných policajtov. Tvrdil : „Urobil som to, ale nebol som to ja.“

Materiál k prípadu je zložený z výpovedí policajtov, príbuzných, spolužiakov i odborníkov, archívnych fotografií z miesta činu, domácich videí, ilustrujúcich šťastné výjavy z rodinného života a ukážok z filmu Motýlik so zvláštnym vzťahom k chlapcovým výpovediam. Vyšetrovateľ Avi Samuel, ktorý bol v bezprostrednom kontakte s obvineným, sa snažil sa zistiť, okolnosti a najmä motív činu. Vysvetľuje, že sa v jeho Moto2 resizeprítomnosti necítil dobre. Pohľad do chlapcových očí bol hrôzostrašný. Pár minút po všetkom začal policajtovi radiť, aby mu vzal otlačky prstov, lebo sa musí potvrdiť, či bol páchateľom on. Haim Siani, forenzný detektív vysvetľuje, že zistené fakty síce zhromaždili, ale nič neobjasňovalo motív. Tak to vzdal s tým, že tomu jednoducho nerozumie.

Po prvýkrát spomína i jeho obhajca Jossi Arnon. Toho oslovili chlapcovi strýkovia. Šiel za ním do väzenia a videl okúzľujúceho a veľmi inteligentného mladíka. Navštevoval školu pre výnimočne nadané deti a pri súde žiadal príbuzných, aby mu doniesli do psychiatrickej liečebne domáce úlohy. Právnik tvrdí, že vie, prečo to urobil, ale nikomu to nepovie. Režisérka sa ho pýta, či by ten dôvod vedela pochopiť. Muž len súhlasne kývne hlavou.

Schmuel Tiano, psychiater popisuje jeho reakcie na verziu o zelenej bytosti. Povedal, že tomu neverí a chlapec tvrdil, že sa mýli. Zachovával Moto3 resizepravidlo mlčania, aj keď sa s ním rozprával. Dával najavo, že nezistia nič iné, než im povie on sám, lebo on vie viac. „Najťažšie bolo, že som tomu nerozumel. Tá bezmocnosť, ktorú ako odborník cítite bola najťažšia.“ A on jeho bezmocnosť cítil, dával najavo, že ju bude udržiavať. Bolo to niečo na spôsob intelektuálnej vojny. Konštatuje, že keby sa to stalo dnes, pozeral by sa celkom iným smerom. Vysvetlenie sa vraj muselo skrývať v rodine. Chlapca vzali na cintorín, ku hrobom, ale neprejavil ani náznak účasti. Zostal chladný a odmeraný. Hovoril ticho, s kľudom, ktorému nik nerozumel. Po súde, kde sa právnik snažil, aby sa kauza nehodnotila ako vražda, ale zabitie, aby mohol zdediť majetok a mohla sa mu vyplatiť rodičovská poistka, sa dostal do nápravného ústavu pre mladistvých. Tu sa odohrávalo ďalšie mapovanie príbehu. Výpovede vychovávateľov sú rovnako bezvýsledné ako predošlé úvahy svedkov. Jeden z nich hovorí o tom, že si ako väzeň naštudoval potrebné materiály a prijali ho bez problémov na vysokú školu.

Moto4 resizeV roku 1992 sa konalo na súde jednanie o podmienečnom prepustení už mladého muža na slobodu. Chcel sa vrátiť späť do normálneho života. Prišla za ním novinárka kvôli rozhovoru a vybrali sa dokonca spolu do domu, kde sa odohrali osudné udalosti. Rozhodol sa, že doň vstúpi sám. Uviedol, že to, čo urobil, zmenilo jeho život k lepšiemu a stal sa z neho úspešný človek. S rodinou by bol omnoho slabší. „Dnes ma nemôže nič poraziť a nemôžem zlyhať“, tvrdí sebavedome. Novinárka potvrdzuje, že kľúč k záhade sa skrýva v rodine a najtemnejší tieň vrhá práve otec.

Výklad udalostí a jednotlivé svedectvá sa k žiadnemu záveru nedopracujú. Obhajca režisérke vysvetľuje, že celá kauza je ako puzzle, kde chýba jediná časť. Treba ju nájsť a odrazu dostane všetko zmysel. V rozprávaní je zaujímavý spôsob, akým sa snažia zúčastnení komentovať všetko, čím pri vyšetrovaní prešli. Je zbavené akýchkoľvek morálnych súdov a emocionálnych výlevov. Udalosti predstavujú hádanku a operuje sa najmä racionálnou stránkou kauzy. Psychológ hovorí, že Moto5 resizejeho vysvetleniam o tom, ako doň vstúpilo zelené telo a prikázalo mu vykonať hrozný čin, jednoducho neveril pretože to nebolo racionálne. Racionálne postoje predstavovali bariéru, za ktorú nikto nemohol vstúpiť a pripustiť prítomnosť iracionálneho. Odmietajú akékoľvek úvahy o dôvodoch, stojacich mimo rozumovo uchopiteľných javov. Z komentárov je vylúčená náboženská stránka a medzi svedkami nie je ani jeden rabín. Táto voľba by do celého pojednania bezosporu vniesla zaujímavé momenty aj z toho dôvodu, že racionálne a mystické rozdeľuje tradičné judaistické školy. Táto „schizma“ je predmetom úvah mnohých židovských náboženských mysliteľov.

Racionálne v tejto kauze zlyháva. Jeden zo svedkov varuje režisérku, urputne hľadajúcu dôkazy, vedúce k motívu. Jednoducho nie sú, keby boli, určite by sa na to prišlo. „Čo som nevidela? Čo mi uniklo?“, pýta sa výchovná poradkyňa zo školy, kde študovali všetci súrodenci. Ale existuje aj iné vysvetlenie. Zmieňuje ho psychológ. Vo vojne intelektov jednoducho zvíťazil ten chlapcov. Jeho trest bol mierny. Armáda detektívov, psychológov i sudcov kapitulovala, čo je tiež istý spôsob rešpektu k triumfujúcemu rozumu. Neskláňajú sa k nemu všade, ale v Izraeli to tak asi bude.

Motiv? (The Motive, TV seriál), Izrael, 2020
Dĺžka: 4x30 minút
Režia: Tali Shemesh, Asaf Sudri
Scenár: Tali Shemesh, Asaf Sudri
Kamera: Asaf Sudri
Hudba: Tom Armony, Assa Raviv
Strih: Tali Shemesh, Asaf Sudri
Producenti: Tali Shemesh, Asaf Sudri
Distribúcia: HBO GO
Foto: HBO GO

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.