Zamilovaná Gloria (Gloria Bell)

Gloria3 resizeGloria Bell (distribučný názov Zamilovaná Glória) je tichá niekoľko rokov rozvedená žena, o ktorú zaneprázdnené deti nejavia veľký záujem. Žije v naozaj malom a hlučnom byte nablýskaného L. A., jej práca je monotónna, otravuje ju zvráskavená mačka a má možno až priveľa voľnočasových aktivít. Navyše, neustále hľadá lásku a miluje tanec!

Je príjemné a osviežujúce, že sa pomedzi všetky multiplexové mega filmy o superhrdinoch a superzločincoch s nadprirodzenými schopnosťami z času na čas dostane aj komornejší príbeh. Gloria Bell zosobňuje bohatú Gloria5 resizecharakterovú štúdiu. „Vzrušujúci portrét ženy snažiacej sa žiť naplno.“ A Julianne Moore túto úlohu bravúrne zvláda aj bez všadeprítomných špeciálnych efektov a ohňostrojov.

Sebastian Lelio má geniálny talent vytvoriť z obyčajnosti každodenného života niečo výnimočné. Centrálnou postavou jeho filmov je na prvý pohľad obyčajná žena. Ja, ty, suseda, matka, učiteľka či žena od vedľa. Postupne však zisťujeme, že Leliove ženy sú predsa len niečím výnimočné, originálne, jedinečné, a zároveň v sebe nesú určitý konflikt a možno aj odchýlku od zaužívaného normálu. Ronit z Neposlušnosti (2017) sa odmieta prispôsobovať ortodoxnej židovskej komunite, Marina je síce Fantastická žena (2017), no musí bojovať s predsudkami okolia a spoločnosti, ktoré ju dostali do Gloria10 resizenemalých problémov a Gloria je síce žena z radu, ktorá ešte aj v pokročilom veku robí nespočetne veľa chýb, no aj napriek strednému veku, prekypuje nepokojnou životnou silou a snaží sa žiť svoj život maximálne naplno.

Obyčajné situácie v jej živote (jej záujem o deti, neistá budúcnosť, riešenie problémov jej detí, záujem o nesprávnych mužov, …) sú popretkávané menšími či väčšími odchýlkami. Napriek jej nabitému týždennému programu, vždy nenápadne vychádza na povrch jej osamelosť. Každá Leliova žena je v istom zmysle osamelá. Fyzicky, psychicky, no najmä emocionálne. Ronid obetovala svoj čas kariére a hlbšie vzťahy nikdy neriešila. Až do momentu, kedy stretáva svoju dávnu lásku. Marina sa zamiluje do staršieho muža, ktorého ale Gloria6 resizeonedlho stráca, s čím prichádza množstvo problémov a Gloria stále trávi čas so svojimi deťmi, s priateľom, s bývalým manželom, alebo na hodine jogy, smiechu a skúša mnohé netradičné aktivity. Vo svojej podstate je však vždy akosi osamelá. Neustále javí záujem o vlastné deti, no oni jej city zväčša neopätujú. Majú vlastný život. Nadviaže hlbší vzťah s mužom, no ten sa neustále vracia k svojej bývalej žene a dcéram. Jej najlepšia kamarátka odchádza z práce. Jediný, kto sa vždy (aj keď nechcene) vráti, je škaredá mačka.

Nestáva sa často, aby robil režisér remake z vlastného filmu. Jeho film u roku 2013 s názvom Gloria taktiež reflektuje príbeh rozvedenej ženy v strednom veku, ktorá žije sama a hnusí sa Gloria8 resizebezsrstej mačky okupujúcej jej byt. Gloria žila a tancovala v meste Santiago a zosobnila ju herečka Paulina García. Podobne ako Gloria v podaní Julianne Moore, no v americkom L. A. Najväčším rozdielom medzi originálom a coverom je ich odlišná nálada a rytmus. Americká verzia filmu a jej charaktery nie sú zaťažené čilskou históriou, z rádia hrá hudba nie ranné správy a postava ženy je omnoho voľnejšia – fajčí trávu, miluje tanec na diskotékach a sem-tam sa nadránom zobudí s opicou.

Lelio starostlivo skúma svoju hlavnú postavu. Zameriava sa na Gloria12 resizereflexiu toho, kto vlastne Gloria Bell je. Ako sa dostala tam, kde sa teraz nachádza. Ale aj to, kam smeruje. O tom, že Julianne Moore je pani herečka svedčí aj jej ponor do hĺbky zobrazovaného charakteru. Jej herecký výkon nie je okázalý, ale úprimný a nenápadný, aby sa napokon mohol uzatvoriť v radostnej, melancholickej a oslobodzujúcej choreografii v pastelovom tanci. A to je ten najlepší vizuálny efekt, aký Lelio vo svojom filme mohol dosiahnuť. Preto mi neostáva nič iné, ako súhlasiť, že Gloria Bell alebo Zamilovaná Gloria je skutočne „Jeden z najlepších ženských filmov 21. storočia“.

Gloria2 resizeZamilovaná Gloria (Gloria Gell), USA, Čile, 2018
Dĺžka: 102 minút
Réžia:_ Sebastian Lelio
Scenár: Sebastián Lelio, Alice Johnson Boher
Kamera: Natasha Braier
Strih: Soledad Salfate
Hudba: Matthew Herbert
Hrajú: Julianne Moore, John Turturro, Michael Cera, Jeanne Tripplehorn, Sean Astin, Alanna Ubach, Holland Tyalor, Brad Garrett, Caren Pistorius, Cassi Thomson, Chris Mulkey, Tyson Ritter a ďalší
Distribúcia: Itafilm
Premiéra v SR: 18. apríla 2019
Foto: Itafilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.