Teroristka

Teroristka resizeTri roky po úspešnom filme Teória tigra, prichádza režisér, scenárista, producent i novinár Radek Bajgar s novou alterantívou „ neklidného stáří“. Po ticho, ale dôsledne sa vzpierajúcom veterinárovi Jánovi (Jiří Bartoška), prichádza radikálnejšia reprezentantka odporu, naplnená hnevom, zapálená vo veci verejnej.

Učitelka Marie (Iva Janžurová) je na penzii a intervencie arogantného Macha (Martin Hofmann) do prostredia, ktoré zdieľa so svojou umierajúcou kamarádkou a bývalou učitelskou kolegyňou (Eva Holubová), ju presvedčia, že likvidácia Teroristka7 resizetejto žaby na prameni je nutná. Ako však „zhltnúť ropuchu“, vykonať  krvavú robotu a poslať  sebavedomého i nebezpečného Macha do horúcich pekiel ? Marie neváha vyhľadať svojho bývalého žiaka (Pavel Liška). Ten síce ako automechanik seká dobrotu, ale jeho väzenská minulosť je pedantnej učiteľke známa. Preto  má k nemu prosbu, chce  zbraň, lebo chce vraždiť.

Teroristka je kvalite Teórie tigra vzdialená, chýbajú tu životnejšie charaktery, séria detailov, ktoré dokážu dôkladne počlovečiť postavy príbehu a dať mu hypotetickú dávku pravdepodobnosti. Herecké kvality Jiřího Bartošku (Teória tigra) Teroristka9 resizei Ivy Janžurovej sú vyrovnané, ale váha adekvátnej dôkladnosti scenáristickej prípravy, schopnosti dokonale modelovať  atraktívne postavy chýba. Konštrukcia príbehu, jednotlivé situácie a ich dramatická gradácia  zodpovedá žánru, ale všetko zlyháva na tézovitosti jednoduchého delenia na dobro a zlo. To je od začiatku dané a nemá žiadne alternatívy a vývoj.

Všetko smeruje k vrcholnej scéne  pomsty, ktorá doháňa zanedbaný humor a dômyslene rozohráva situačné nuance. Milá pani učitelka jednoducho nedokáže do zloducha vystreliť a nikto to vlastne ani nečaká. Všetko, čo nasleduje po tejto  časti, je Teroristka4 resizeuž len neobratné nastavovanie v smere, ktorý nemal veľa ani šancí ani možností.

Ďalším kameňom úrazu boli hlavné postavy. Chýba im vývoj, upadajú do pascí charakterových šablón, zloduch Mach je zloduch, viac o ňom nevieme, jeho nahrávačka starostka (Tatiana Vilhelmová) je pokrytecká fiflena, ovládnutá lovom na ženícha a s vidinou tejto trofeje je schopná ignorovať všetko a Teroristka5 resizevšetkých. Spektrum postáv dopĺňa slobodná matka (Kristína Svarinská), odhodlaná zapojiť sa do boja proti motorkárskemu gangu a ďalším mužským hrám kráľa Macha. Kvôli tejto asistencii čelí jeho podlej odvete. Aj keď je herectvo Ivy Janžurovej vždy zaujímavé a jej schopnosť uhrať neuhrateľné má široké možnosti, táto rola jej veľa neponúka. Dcéra, v zosobnení Jany Plodkovej je na tom rovnako. Tieto lapsusy padajú na hlavu scenáristu - režiséra.

Český film na svoje herecké hviezdy v seniorskej kategórii, na Teroristka8 resizerozdiel od slovenského, nezabúda. Stačí si spomenúť na Vratné láhve (2007)  tandemu  otca a syna Svěrákovcov, alebo Babí léto (2001) režiséra Vladimíra Michálka a scenáristu Jiřího Hubača so skvelými Vlastimilom Brodským, Stelou Zázvorkovou a Stanislavom Zindulkom. V televíznej tvorbe sa týchto titulov iste nájde aj viac. Je to zrejme otázka zrelosti tvorcov, menej sústredených na ventilovanie osobných tém a v neposlednom rade i schopnosti dopracovať sa k nejakej forme kreatívnej empatie.

Teroristka2 resizeTeroristka, ČR, 2019
Dĺžka: 95 minút
Scenár a réžia: Radek Bajgar
Kamera: Lukáš Hyksa
Strih: Jan Mattlach
Hudba: Jiří Hájek
Hrajú: Iva Janžurová, Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková, Kristina Svarinská, Sára Affašová, Eva Leinweberová, Anita Krausová a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 4. apríla 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.