Zuzana Piussi nakrúca film Ukradnutý štát

Spustime resizeVražda novinára a jeho priateľky odhalila prepojenia štátu, rôznych mafií a záujmových skupín natoľko, že ľudia išli do ulíc. Celovečerný film Ukradnutý štát sa zaoberá rôznymi verziami tejto skutočnosti a hlavne mechanizmami, ktoré ju tvoria. Ako vznikajú kauzy a únik informácií? Aj takéto otázky kladie filmárka Zuzana Piussi vo svojom najnovšom filme, ktorý začala nakrúcať pred rokom  a voľne v ňom naväzuje na úspešný film Od Fica do Fica (2012).

Aby ho mohla dokončiť, obracia sa na verejnosť cez crowdfundingovú platformu www.hithit.com, ktorá pomáha kreatívnym projektom. Kampaň sa spúšťa práve dnes. „Film Ukradnutý štát začal vznikať ako ohliadnutie za aktérmi filmu Od Fica do Fica. Krátko po začiatku nakrúcania došlo k zavraždeniu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a nakrúcanie nabralo iný, aj finančne a časovo náročnejší smer,” vysvetľuje dokumentaristka, ktorá roky svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti;  okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012), a jej zatiaľ posledné filmy Obliehanie mesta (2019) ktorý na kremnickom prípade tematizuje obecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzity a sloboda (2019) o premenách univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania, posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom.

Zo získaných zdrojov plánuje filmárka dofinancovať strih a časť postprodukcie, rovnako ako aj animácie oceňovaných komiksových výtvarníkov Mareka Pokorného a Vojtěcha Mašeka a v poslednej fáze zabezpečenie distribúcie filmu.

Crowdfundingová kampaň sa spustila dnes a potrvá 44 dní, pričom cieľovou sumou je 14 900 eur. V ponuke sú rôzne odmeny, od podpísaných plagátov, voľných vstupeniek na premiéru až po tričko s nápisom The State Capture.  „Vo filme vystupujú advokáti, blogeri, novinári a hlavne agenti spravodajských služieb, pričom výsledný tvar bude predovšetkým analyzovať snahy ovplyvňovať verejný priestor prostredníctvom kompromitujúcich materiálov, utajovania alebo naopak zverejňovania určitých informácií v určitý čas tak, aby sa ustálil naratív, ktorý väčšina ľudí akceptuje ako skutočnosť,” dodala Zuzana Piussi.

V časti popisu projektu, ako sa to všetko začalo sa na portáli píše: „Kauza Gorila predstavovala prelom v moderných dejinách Slovenska - diera do steny konšpiračného bytu znamenala zároveň dieru do fasády demokratického štátu a vládnutia. Viedla nakoniec k pádu slovenskej vlády, ale vyniesla k vláde späť Roberta Fica, hoci bol tiež významným aktérom týchto aktivít.”

Filmárka, ktorá symbolicky – 17. novembra 2018 – voľne sprístupnila svoje dokumenty s jedným jediným cieľom – aby sa dostali k ľuďom – kladie najnovším filmom niekoľko otázok: Koľko je na Slovensku tajných služieb? Kedy sa reálne kauzy stávajú konšpiračnými teóriami? A majú konšpiračné teórie autorov? Čo robia s vnímaním káuz sociálne siete?  

Link na crowdfundingovú kampaň: https://www.hithit.com/sk/project/5965/ukradnuty-stat-pomozte-zuzane-piussi-dokoncit-film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.