Heydrich: Muž so železným srdcom (HHhH)

Muz10 resizeZáujem zahraničných filmárov o udalosť, spojenú s atentátom na ríšskeho guvernéra protektorátu Bohmen und Mahren (vyhlásený 16.3.1939)  Reinharda Heydricha  je neobvyklá a svojim spôsobom potešujúca. Po minuloročnom Anthropoide, pod ktorý sa podpísal britský režisér Sean Ellis, vstupuje do našich kín ďalšia verzia príbehu o hrdinstve a zrade.

Českého koprodukčného partnera v ňom popri Francúzsku a Veľkej Británii tentokrát nahradzuje Belgicko. Tvorcovia vychádzali z  knihy Laurenta Bineta HHhH (Himmlers Hirn heisst Heydrich – Himmlerov mozog sa volá Heydrich), ktorá Muz5 resizevyšla v roku 2012. Pod týmto názvom sa premietal film vo Francúzsku. Aby to nebolo také jednoduché, existuje ešte kniha britského autora Harry Turtledova Muž so železným srdcom z roku 2008 a niektoré zdroje uvádzajú, že bola sfimovaná pod názvom HHhH.
 

Československá verzia pamätných udalostí vznikla v roku 1964 pod názvom Atentát a režíroval ju Jiří Sequens. Kubiša s Gabčíkom hrali Rudolf Jelínek a Ladislav Mrkvička. Slovenský pôvod Gabčíka sa „stratil v preklade“, vo filme hovorí česky. Pre úplnosť treba pripomenúť, že komunistický režim sa voči tomuto činu, organizovanému z Londýna, kde počas vojny sídlila československá exilová vláda, choval rezervovane. 27. mája uplynulo od atentátu 75. rokov. Pri tejto príležitosti povýšil slovenský prezident Jozefa Gabčíka na generálmajora in Muz resizememoriam. Menovanie prevzala jeho praneter.

 

Názov filmu Heydrich: Muž so železným srdcom je trochu mätúci a nepriamo poukazuje i na najzásadnejší problém filmu. Naznačuje, že pôjde o príbeh samotného protektora Heydricha, čo síce platí, ale len do polovice filmu. Sme svedkami jeho vylúčenia z námorníctva kvôli afére s potenciálnou snúbenicou. Tá sa sťažuje na štábe a ten považuje jeho chovanie za neprístojné. Žena je totiž dcérou vplyvného generála. Heydrich je v tom čase zasnúbený s inou ženou. Lina (Rosamund Pikeová) je šľachtického pôvodu, členka Hitlerovej NSDAP a Heydricha uvedie do jej najvyšších kruhov. Pri rozhovore s Muz2 resizeHeinrichom Himmlerom sa mu podarí presvedčiť ho o svojich výnimočných schopnostiach. Poveruje teda Heydricha vedením bezpečnostnej služby v rámci jednotiek SS. Kariéra nového člena sa  rýchle rozbieha, rodina sa rozrastá, Hitler ho v roku 1941 menuje do funkcie so sídlom v Prahe a obdarí vznešenou charakteristikou. Je to muž so železným srdcom. Okrem toho, že obdivuhodne hrá na husle (otec bol hudobný skladateľ a riaditeľ konzervatória v Halle), má jeho portrét štandartné rysy výkonného a nemilosrdného nacistického pohlavára. Vernosť vodcovi a ríši je nado všetkým, v rozpakoch je i jeho zanedbávaná manželka. Najzaujímavejšou líniou je Heydrichov vzťah k armáde. Dáva sledovať generála wehrmachtu Ernsta Muz9 resizeRohma v nevestinci a s chuťou ho vydiera. Generál neskrýva svoje pohŕdanie nad lotrami z SS. Z toho, čo všetko sa musí stať, aby  sa z inteligentného a disciplinovaného vojaka stalo pomstychtivé monštrum sa veľa nedozvieme. Nie je nato dostatok času, lebo je potrebné venovať sa ďalšej fázi príbehu, príprave atentátu. Slepá oddanosť fuhrerovi  a vykonávanie jeho vôle  sú okolnosti, ktoré sa nijako nevymykajú stereotypu  zobrazovania nacistov v nespočetných filmoch.

 

Muz8 resizeRozdelenie príbehu na dve časti filmu neprospelo a nutne sa muselo siahnuť po zjednodušeniach.  Plastickejšie pôsobí dvojica Kubiš a Gabčík, kamaráti, zdieľajúci chuť po živote a spoločné plány vidieť Ameriku. Obaja nadväzujú počas prípravy milostné vzťahy (v roli Anny Novak je Mia Wasikowska) a ich odvaha má tak i ľudskejší rozmer. Gabčíkova hlava, voňajúca po levanduli, keďže jeho Anna pracuje v holičskom salóne, je sugestívnym detailom, ktorý  pomáha vytvárať plnšiu a vieryhodnejšiu postavu.

 

Film je nakrútený obratnejšie ako Anthropoid, v pôsobivejšom obrazovom kľúči a platí to aj pre hudobnú dramaturgiu. Kladie i rozoznateľne väčší dôraz na emocionálnu stránku rozprávania. Spev československej hymny jednoduchými Muz7 resizevojakmi je pre našinca drobným bonusom. „Distribúcia“ našich dejín v populárnych formách vojnového akčného filmu, opakovane v réžii francúzskych a britských produkcií je oceneniahodným gestom oslavy nevšedného hrdinstva. Odohralo sa v zemepisných šírkach, ktorým bol po Mníchove zo strany európskych mocností odopretý nárok na  samostatné rozhodovanie o vlastnom osude. Potreba pripomínať si neustále minulosť a jej hrdinov má široký register dôvodov. Svedčí o schopnosti identifikovať sa so všetkým, čo nazývame domovom a obetovať za jeho obranu i vlastný život. Aká bude podoba hrdinstva a všetkého, čo s ním súvisí, v globalizovanom priestore bez hraníc, obývanom ľuďmi s rozptýlenou kultúrnou identitou, je zatiaľ otázkou bez odpovede.

 

Muz3 resizeHeydrich: Muž so železných srdcom (HHhH), Francúzsko, Belgicko, Veľká Británia, USA
Dĺžka: 119 minút.
Réžia: Cédric Jimenez
Scenár: Audrey Diwan, David Farr, Cédric Jimenez
Kamera: Laurent Tangy
Strih: Chris Dickens
Hudba: Guillaume Roussel
Hrajú: Rosamund Pike, Stephen Graham, Mia Wasikowska, Jack O'Connell, Jack Reynor, Jason Clarke, Noah Jupe, Enzo Cilenti, Thomas M. Wright, Geoff Bell, Oscar Kennedy, Céline Sallette, Adam Nagaitis, Volker Bruch, Gilles Lellouche, Barry Atsma, Jim Sturgeon, Tibor Miloš Kriško a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 15. júna 2017
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.