Podfukári 2. dejstvo (Now You See Me 2)

Podfukari resizeOd uvedenia prvých a veľmi úspešných Podfukárov do kín prešli tri roky. Tajomné oko našich Štyroch Jazdcov sprevádzalo a po celý ten čas držalo v napätí. Konečne nadišiel čas, keď sa majú vrátiť na svetlo sveta a prestať sa skrývať. Druhé dejstvo Podfukárov však trpí klasickým syndrómom filmovej “dvojky”.

Keďže sa prvý film divákom páčil a zarobil viac než slušne, dočkali sme sa pokračovania s navýšeným rozpočtom, ktoré chcelo ťažiť z dobrého mena a pôsobiť ešte famóznejšie, vizuálne ešte krajšie a trikovo ešte premyslenejšie. Podfukari8 resizeNie všetko z toho sa však podarilo ukočírovať a udržať v mädziach znesiteľnosti. V úvode filmu sa pozrieme na to, čo sme všetci túžobne očakávali a priali si vidieť už v prvom filme. Celá zápletka prvého sa točila okolo motivácie Dylana Rhodesa (Mark Ruffalo) dostať za mreže Thaddeusa Bradleyho (Morgan Freeman), ktorého vinil zo smrti svojho otca. Nám sa teda skrz flashback naskytne pohľad na samotného veľkého iluzionistu menom Lionel Shrike, pri svojom osudovom pokuse vymaniť sa zo zajatia oceľového trezoru hodeného do rieky. Tristo mučivých sekúnd, všetci vieme ako dopadlo toto čakanie. Dylanov otec zomrel, a vtedy malý chlapec začal snovať dokonalý plán pomsty. S pomocou Oka a svojich Štyroch Jazdcov sa pomstil každému, kto mohol za smrť jeho otca.

Podfukari7 resizeJazdci, samozrejme, po grandióznom finále nemôžu ďalej verejne vystupovať a musia sa skrývať. Na scénu sa vrátia, aby prekazili telekomunikačnému magnátovi uvedenie jeho najnovšieho produktu na trh. Tým má byť karta schopná nabúrať sa do každého počítača na svete a odhaliť súkromie každej jednej osoby. Pokus Jazdcov o zmarenie tejto šou však prekazí niekto ďalší - nevlastný syn ich bývalého mecenáša Arthura Tresslera (Michael Caine) Walter Mabry (Daniel Radcliffe). Ten, ako neskôr vyjde najavo, Jazdcov už dlho sleduje a chce ich využiť pre svoju vlastnú pomstu. Firmu, ktorá mala vypustiť do sveta všemocnú kartu totiž založil práve on a Podfukari2 resizebol z nej neprávom vyhodený - chce svoj produkt späť. Jazdcov všemožne vydiera, a preto súhlasia, že mu výmenou za svoje staré životy pomôžu. Pri kradnutí karty však budú musieť spojiť svoje sily a doslova pracovať ako jeden organizmus. Navyše splietajú svoj vlastný plán pomsty.

Všetko, čo máme na pláne možnosť vidieť, klape perfektne, no akosi to už nie je ono. V prvom diely nechýbali nečakané zvraty a prekvapenie, diváci boli stále na ihlách a aj ich súperenie s FBI bolo uveriteľnejšie. V druhom dejstve už všetci poznáme Podfukatri11 resizepozadie ich spolupráce s agentom Rhodesom a jeho motiváciu, film nesledujeme s až tak zatajeným dychom, prekvapivé zvraty očakávame a vieme ich s niekoľkominútovým predstihom veľmi trefne predvídať. Navyše sú niektoré triky tak neuveriteľné, že je jasné, že sa jedná len o prácu počítačov (napríklad scéna s dažďom). Vyzdvihnúť by som však chcel scénu s kradnutím karty - ešte nikdy ste v kine takto netŕpli. Či im to vyjde vám neprezradím. Načasovanie v tejto scéne je geniálne a jej choreograf si zaslúži medailu.

Podfukari3 resizePoďme však k Radcliffovi a jeho záporákovi. Po celom detstve a dospievaní s čarodejníkom Harrym Potterom je jasné, že mu mágia prirástla k srdcu. Som však veľmi rád, že mal možnosť sa na triky a kúzla pozrieť aj z inej stránky. On si toho záporáka neskutočne užíval. Už dlho som nevidel hrať herca s takým nadšením a iskrou v očiach akú som mal možnosť sledovať u Daniela Radcliffa. Ústredná štvorica Jazdcov, v ktorej bola Isla Fisher nahradená oveľa sympatickejšou Lizzy Caplan, hrá tradične svoj veľký herecký koncert. Mark Ruffalo o čosi menej uveriteľnejší ako v jednotke, nič to však nemení na tom, že všetci si nakrúcanie evidentne užívali a dali do filmu celé srdce. Kvalitný film s o trošku menej kvalitným rozuzlením ako jednotka. Stále však vysoký nadpriemer.

Podfukari10 resizePodfukári 2. dejstvo  (Now You  See Me 2) USA, 2016)
Now You See Me 2
Dĺžka: 131 minút
Réžia: Jon M. Chu
Scenár: Ed Solomon, Pete Chiarelli
Kamera: Peter Deming
Strih: Stan Salfas
Hudba: Brian Tyler
Hrajú: Mark Ruffalo, Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Lizzy Caplan, Dave Franco, Daniel Radcliffe, Morgan Freeman, Michael Caine, Sanaa Lathan, Jay Chou, Justine Wachsberger, Tsai Chin, Lee Nicholas Harris, David Warshofsky, Lasco Atkins, Amber Elizabeth, Clem So, Mark Haldor a ďalší
Distribúcia:Forum Film
Premiéra v SR: 16. júna 2016
Foto:Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.