O programe MFF Trenčianske Teplice

IFFTrencianskeTeplicelogo resizeProgram Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice (IFFTT) 2016 (23. - 26. 6.) prináša bohatý výber filmov v exkluzívnej slovenskej premiére, čím obohacuje filmovú ponuku pre slovenského diváka. Festival ponúkne viac než 60 titulov, z toho je približne polovica celovečerných. Predstavované filmy pochádzajú z rôznych krajin Európy, ale aj z Južnej Ameriky či Ázie.

V sekcii Náš svet patria medzi najzaujímavejšie tituly napríklad komédia 7 statočných dôchodcov (Ryuzô to 7 nin no kobun tachi, 2015) japonského kultového herca a režiséra Takeshi Kitana, či medzinárodne veľmi úspešný bulharský debut režisérky Svetly Tsotsorkovej Smäd (Jajda, 2015), ktorý získal cenu za najlepší hraný film na FF Crossing Europe 2016. Ďalšími zaujímavými filmami, ktoré bude možné na festivale vidieť, je umelecký kolumbijský film Objatie Hada (El Abrazo de la Serpiente, 2016) režiséra Ciro Guerru, ktorý je prvým kolumbijským filmom v histórii Chiara.jpgh resizenominovaným na Oscara. Premietne sa aj populárna dráma inšpirovaná skutočným príbehom Idol (Superstar, 2015) palestínskeho režiséra, držiteľa cien z Berlinale, MFF Cannes či Európskej filmovej ceny (EFA) Hany Abu-Assada, za ktorú získal aj nomináciu na divácku cenu na MFF v Minneapolise.

Festival udelí dvom významným tvorcom ocenenenie Umelcova misia. Prvou laureátkou je francúzsko-talianska herečka Chiara Mastroianni. Pri tejto príležitosti sa premietne film Milovaní (2011) od režiséra Christophe Honoré. Meno druhého má byť prekvapením. Ocenenie Zlatá kamera za umelecký prínos si tento rok prevezme scenárista a dramaturg Marek Leščák. Pri tejto príležitosti si festival pripomenie aj celovečerný hraný debut dokumentaristu a člena poroty Jara Vojteka Deti (2014), na ktorom sa Marek Leščák scenáristicky podieľal. Druhým oceneným sa tento rok stane medzinárodne uznávaný maďarský režisér Béla Tarr, držiteľ Strieborného medveďa z festivalu Berlinale 2011.

Lescak resizeSpoločne s ASFK organizuje IFFTT aj špeciálne premietanie nového slovenského dokumentárneho filmu Okhwan na ceste za slobodou (2016) režiséra Mareka Mackoviča. Projekcia sa začne ako event, kde v zmysle myšlienky filmu režisér príde na premietanie do Trenčianskych Teplíc na bicykli. Cestou sa k nemu budú pridávať ďalší cyklisti a po 13-tej hodine bude film premietnutý za prítomnosti režiséra a filmovej delegácie.

IFF Trenčianske Teplice už začalo spoluprácu s Európskou filmovou akadémiou Tarr resize(EFA) a prvým krokom je premietanie série Short Matters! Tour, čo je výber krátkych filmov  nominovaných na cenu Európskej filmovej akadémie 2015. Z nedávno ukončeného Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež v Zlíne, ktorý je najstarším festivalom filmov pre deti na svete, prichádza na festival aj divácky veľmi úspešný český rodinný film Děda (2016) režijnej trojice Mejla Basel, Marta Santovjáková Gerlíková a Jiří Novotný, ktorý festival premieta v exkluzívnej slovenskej premiére.

Festival ponúka registrovaným návštevníkom aj sériu troch Master Class moderovaných umeleckou riaditeľkou festivalu Ľudmilou Cvikovou. O svoje umelecké a profesionálne skúsenosti sa podelia títo štyria tvorcovia a odborníci filmového priemyslu: Audrius Stonys - litovský dokumentárny režisér, Gamila Ylstra - výkonná riaditeľka Binger Film Lab, Mira Fornay a Ivan Ostrochovský, obaja medzinárodne uspešní slovenskí režiséri.

Paraplicky resizeFestival predstaví aj Ozveny minulosti filmami, ktoré si pripomínajú známu francúzsku herečku a predstaviteľku nezabudnuteľných rolí Catherine Deneuve vo filmoch Dáždničky zo Cherbourgu (1964) či Neodolateľný muž (2014) a nedávno zosnulého obľúbeného talianskeho režiséra Ettore Scolu filmom Aké zvláštne meno Federico!.

Otvarácím premietaním Open Air kina je predstavenie Večery s Chaplinom sprevádzané saxofónovým kvartetom. Toto predstavenie vzdáva hold nielen majstrovi nemého filmu, ale zároveň je edukatívnym podujatím pre mladšie generácie divákov.

Popri filmovom programe sú v priestoroch parku a námestia pripravené mnohé zaujímavé koncerty. Medzi headlinerov určite patria prešovskí rodáci a majstri slova aj nôt, Chiki Liki Tu-a a autor Albumu roka 2015 Fallgrap. Okrem hudby si budú môcť návštevníci užiť aj originálnu svetelnú atrakciu - video mapping či pozrieť výstavy fotografií z modernistických Trenčianskych Teplíc.

Viac: www.festivalteplice.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.