Dva týždne v Kine Lumière Škandinávsky jún

Lumierelogo resizeBratislavské Kino Lumière premieta do 15. júna 2016, potom bude do konca augusta zatvorené kvôli celkovej renovácii. V jeho priestoroch sa počas leta uskutoční tretia fáza stavebných úprav. Dramaturgovia kina na prvé dva júnové týždne okrem bežného programu pripravili kolekciu severských filmov pod názvom Škandinávsky jún, pokračovať bude aj projekt €urópske filmy za €uro.

Škandinávsky jún ponúkne blok tridsiatich dvoch filmov, ktoré reprezentujú súčasnú tvorbu severských krajín. „Kinematografie Švédska, Fínska, Dánska a Nórska zažili v posledných dekádach nevídaný rozmach,“ hovorí Marcel Šedo, študent Katedry audiovizuálnych štúdií na FTF VŠMU, ktorý sa dramaturgicky podieľal na príprave celého cyklu. „Severský chlad, suchý čierny humor, existenciálna ťaživosť, formálna brilantnosť, ale aj novátorstvo Dogmy 95 obrátili pozornosť celého sveta práve na túto oblasť. Blok vybraných filmov sa snaží poukázať na tieto aspekty severského ´naturelu´ a zároveň priniesť to najzaujímavejšie z archívov klubových kín.“

 

Veľké zastúpenie má v tejto kolekcii tvorba fínskeho režiséra Akiho Kaurismäkiho, jedného z najosobitejších le havre kaurismäki resizeeurópskych filmárov posledného štvrťstoročia. Od tohto tvorcu minimalistických príbehov, v ktorých sa absurdná tragikomédia prelína so seversky zachmúrenými a sociálne ladenými melodrámami, sa premietne šesť filmov. Najstarším z nich je súčasná adaptácia Shakespearovho diela Hamlet podniká (1987), ďalej filmy Zmluva s vrahom (1990), Juha (1999), Muž bez minulosti (2002), Svetlá súmraku (2006) a Le Havre (2011), ktorý na prestížnom MFF Cannes získal Cenu FIPRESCI a bol označený za najoptimistickejšie dielo v súťaži.

 

Cyklus tiež uvedie diela nórskeho režiséra Hansa Pettra Molanda Správny chlap (2010) a Boj snežného pluhu s mafiou (2014), ktorý bol nominovaný na Zlatého medveďa na MFF Berlín, filmy Blikajúce svetlá (2000), Mäsiari (2003) a O kuratách a ľuďoch (2015) dánskeho režiséra Andersa hon2 vinterberg resizeThomasa Jensena s príznačným absurdným humorom, ale aj drámy s prepracovanou psychológiou postáv Submarino (2010) a Hon (2012) Thomasa Vinterberga či Únos (2012) a Boj (2015) Tobiasa Lindholma, dvoch dánskych režisérov, ktorí úzko spolupracujú. V kolekcii sú aj režisérske verzie filmu Nymfomanka I,  II (2013)  Larsa von Triera, film švédskeho režiséra Roya Anderssona Holub sedel na konári a premýšľal o živote (2014), za ktorý získal Zlatého leva na MFF v Benátkach, ale aj ďalšie diela známych i menej známych režisérov.

 

„Škandinávsky jún je prehliadka, ktorá umožní záujemcom o severskú kinematografiu sledovať nielen spoločné znaky, ale aj rozmanitosť tvorby a zároveň vysokú kvalitu filmovej produkcie týchto krajín,“ hovorí manažérka Kina Lumière Zita Hosszúová. Dodáva, že filmy sú do júnového programu zaradené na dennej báze. Okrem filmového bloku Škandinávsky jún bude Kino Lumière počas dvoch prvých júnových týždňov pred zatvorením pokračovať projektom €urópske filmy za €uro, jeho dramaturgovia do programu zaradili aj nový slovenský dokumentárny film Okhwan na ceste za slobodou (2016) režiséra Mareka Mackoviča, premiérové tituly Mikrób a Gasoil (2015) Michela Gondryho, Hra peňazí (2016) Jodie Foster, pripomenú si tvorbu nedávno zosnulého herca Karola Machatu a pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sa premietnu filmy pre deti a mládež. V predpremiére v súvislosti s ukončením prevádzky kina pred renováciou bude uvedený legendárny western Sedem statočných (1960) Johna Sturgesa ako pozvánka na otvorenie Kina Lumière v septembri a prehliadku Projekt 100, ktorej bude film súčasťou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.