Návrh na Európsku filmovú cenu Eva Nová a Farby piesku

SlnkovsietiTermín uzávierky prihlášok na Európsku filmovú cenu 2016 je 31. máj. Na cenu Európskej filmovej akadémie možno navrhnúť dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2015, je európsky v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách a bol verejne distribuovaný. SFTA tradične vyberá z hraných filmov, kde slovenský tvorivý podiel dosahuje aspoň polovicu podľa bodovania Dohovoru. Pri cene určenej pre dokumentárne filmy, je stanovená aj podmienka, že film musí mať minimálne 70 minút.

O výbere filmov hlasovali priamo členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Akademici vyberali z ôsmich hraných filmov: Wilsonov (r. T. Mašín),  Čistič (r. P. Bebjak), Eva Nová (r. M. Škop), Vojtech (r. V. Csudai), Johankino tajomstvo (r. J. Nvota), Červený kapitán (r. M. Kollár), Agáva (r. O. Šulaj) a Stanko (r. R. Boroš).

 

V kategórii dokumentárnych filmov sa stretlo šesť titulov: RYTMUS sídliskový sen (r. M. Drobný), Farby piesku (r. L. Kaboš), Očami fotografky (r. M. Mináč), Anton Srholec (r. A. Čermáková), Čakáreň (r. P. Korec) a Ťažká voľba (r. Z. Piussi).

 

Prezídium SFTA, ktoré má deväť členov a v ktorého kompetencii je definitívne rozhodnutie o výbere filmu (v prípade, že sa hlasovania nezúčastní viac ako nadpolovičná väčšina členov), potvrdilo výsledky hlasovania a akceptovalo väčšinový názor hlasujúcich. Spomedzi hraných filmov si akademici vybrali film Marka Škopa Eva Nová (http://www.artileria.sk/sk/katalog/eva_nova/o_filme/), v prípade dokumentárneho filmu sa väčšina akademikov priklonila k filmu Ladislava Kaboša Farby piesku (http://farbypiesku.sk/).

 

Dvadsiate deviate slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 10. decembra 2016 vo Wroclawi. Viac:www.europeanfilmacademy.org.

                                                                                                                  Marek Leščák

                                                                                                                  prezident SFTA
                                                                                                                                                                                                                                                                   

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.