Maďarsko-slovenský film Mirage v Toronte

MIRAGE cLenke Szilagyi resizeMaďarsko-slovenský film Mirage bude mať svetovú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Toronto, ktorý sa uskutoční od 4. do 14. septembra 2014 a patrí medzi najprestížnejšie festivaly vo svete.

Film úspešného maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu koprodukoval slovenský režisér a producent Mátyás Prikler z produkčnej spoločnosti MPhilms. Mirage uvedú v Toronte v sekcii Contemporary World Cinema, ktorá prináša na festivalové plátno najlepšie novinky svetovej kinematografie.Vo filme jedného z najznámejších maďarských režisérov si zahral hlavného hrdinu Isaach de Bankolé – známy najmä z filmov kultového amerického režiséra Jima Jarmuscha – Hranice ovládania, Noc na Zemi či Káva a cigarety. Po boku hviezdneho herca si zahrali aj herci zo Slovenska: Attila Mokos, ocenený Slnkom v sieti za hlavnú úlohu v snímke Ďakujem, dobre a Adam Mihál, ktorý stvárnil hlavného protagonistu vo filme Môj pes Killer. Epizódne role si v medzinárodnom filme zahrali aj ďalší slovenskí herci.Film Mirage zobrazuje príbeh afrického futbalistu Francisa, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou a ukryje sa na farme ďaleko od civilizácie, v srdci maďarskej pusty. Veľmi skoro však zistí, že farma je v skutočnosti miestom moderného otrokárstva. Začína sa najväčší zápas v jeho živote, v ktorom sa nehrá len o slobodu, ale o prežitie. Mirage v hlavnej úlohe s excelentným Isaachom de Bankolé, je moderným westernom, ktorý vypovedá o rasizme, rovnoprávnosti, moci a slobode.

 

Snímka s rozpočtom takmer 2 milióny eur sa nakrúcala v Maďarsku a aj na Slovensku. Jej realizáciu podporil aj Audiovizuálny fond sumou 144 300 eur. „Na náš film Mirage sme získali prvé reálne financie od slovenského Audiovizuálneho fondu v roku 2012, vďaka koprodukcii so slovenskou spoločnosťou MPhilms Mátyása Priklera. Ak by sa tak nestalo, možno by náš film ani nevznikol. Preto sa veľmi tešíme tejto spolupráci,“ povedal režisér Szabolcs Hajdu. „Filmy režiséra Szabolcsa Hajdu sú výnimočné. Realizácia bola náročná, ale pre celý slovenský štáb bolo obrovskou skúsenosťou pracovať s tímom tvorcov a hercov z rôznych krajín. Som veľmi rád, že vo filme, ktorý uvidí medzinárodné publikum na jednom z najlepších svetových festivalov, účinkuje až osem hercov zo Slovenska. Som zvedavý na reakcie divákov na Slovensku,” povedal koproducent filmu Mátyás Prikler.

 

Snímku po svetovej premiére v Toronte prinesie k slovenským divákom na prelome rokov 2014/2015 Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá v roku 2011 distribuovala aj predošlý úspešný film režiséra Szabolcsa Hajdu Bibliothéque Pascal.

Viac: http://www.tiff.net/festivals/thefestival/programmes/contemporary-world-cinema/mirage

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.