Útek z planéty Zem (Escape from Planet Earth)

escape from planet earth 2013-wideAnimované filmy prvej triedy majú iskru. Sršia nápadmi. Postavy sú výrazné, zábavné a nezabudnuteľné. Príbeh odsýpa presne ako treba. Výtvarné riešenie je hravé a originálne, cítiť v ňom radosť z tvorby. Vyznenie je univerzálne, na svoje si prídu diváci všetkých vekových, sociálnych i vzdelanostných a inteligenčných kategórií. Podobný film sa zrodí raz za čas. Druhá trieda, to sú dokonalé profesionálne produkty. Investori do nich vložili stovky miliónov, čo dokazuje najmä luxusná animácia, množstvo pôvodných piesní v podaní slávnych interpretov, presne namiešaná zmes dobrodružstva a zábavy – ale chýba tomu iskra a úprimná radosť. Animáky tretej triedy vznikajú s neveľkým rozpočtom a často si pomáhajú riešeniami z druhej či prvej triedy, na ktorých zvyčajne aj parazitujú, ale občas prinášajú zaujímavé nápady či aspoň zvláštny humor. Útek z planéty Zem je štvrtá trieda. Nerozpakuje sa „požičiavať“ ani z treťotriednych filmov.

escape 021413 1600Callan Brunker pôsobí v animovanom filme jedenásť rokov, najčastejšie ako tvorca kreslených scenárov – storyboardov. Od roku 2007 sa usiloval o svoj vlastný celovečerný animovaný film. Napriek tomu, že za sebou nemal jediný výraznejší úspech, ktorý by potvrdil jeho nadanie, päť menších amerických a kanadských produkčných spoločností spojilo sily a investovalo 40 miliónov dolárov do jeho projektu Útek z planéty Zem. Sumu, za ktorú by v Belgicku, Francúzsku, Juhoafrickej republike alebo Južnej Kórei nakrútili osem o nič horších digitálne animovaných filmov. Ono je vôbec ťažké byť horší, pretože v Úteku z planéty Zem vlastne nenájdeme nič nové, nič pôvodné. Všetko sme už počuli a videli. No kým majstri kradnú od tých najlepších, Brunker sa uspokojil s priemerom a podpriemerom.

115ooo Wedding Scorch Gabby Gary Kira KipNa planéte Baab žijú dvaja bratia. Scorch Supernova je davmi milovaný superhrdina, ktorý v mediálne sledovaných vesmírnych misiách nasadzuje život. Garry je jeho menší no starší brat, odmeraný a veľmi inteligentný pracovník strediska riadenia kozmických letov. Nevadí mu, že brat vždy zlízne všetku smotanu, až kým to nezačne byť osobné. Vyberie sa Scorcha zachraňovať na Temnú planétu Zem, z ktorej sa nikdy žiadny mimozemský návštevník nevrátil. Okrem iného odhalí tajomstvo Oblasti 51 a získa si obdiv svojho syna Kipa.

V postavách, prostrediach i príbehu poznáme najrôznejšie animované i hrané filmy ako Megamozog, Monštrá vs Votrelci, Planéta 51, Paulie, Monsters a.s., Šmolkovia, Vesmírni opičiaci, Udatné kuriatko aj Roboti. Na rozdiel od nich sú tu však hlavní hrdinovia vyslovene odpudiví a znetvorení, už na pohľad nechutní. K obligátnej záchrannej misii autor pridal nevyhnutný boj otca o synovo uznanie, duel inteligentného Garryho a dominantného brata Scorcha, vojenskú posadnutosť svetovládou a ničením, pozemské väzenie rôznorodých mimozemských foriem života, ale aj zápolenie dvoch žien, z ktorých jedna sa vzdala profesionálnych ambícií v mene rodiny a materstva, kým druhá nie. Hádajte, ktorá je tá zlá!

utek BaabiansMnožstvo rôznorodých motívov nie je nijako usporiadané ani previazané. Chaoticky sa prepletajú, prekážajú príbehu a aj navzájom si viac škodia ako pomáhajú. Postavy nie sú ničím iným, ako stereotypnými figúrkami. Ich formu ani obsah neozvláštňuje žiadny tvorivý nápad. Príbeh sa unavene vlečie vpred podľa tých najotrepanejších pravidiel. Občas sa mihne náznak vtipu, ba asi dva-tri razy aj čosi ako závan tvorivosti (hry s menami slávnych režisérov a podpisy slávnych mimozemšťanov). No vzápätí sú potlačené a zadupané nekonečnou záplavou ťažkopádnosti a všemožných klišé. Istý pôvab i nadhľad filmu dodali známi herci, ktorí v origináli prepožičali postavám svoje hlasy  (Jessica Alba, Sarah Jessica Parker, Brendan Fraser, Ricky Gervais, Sofía Vergara, William Shatner, Steve Zahn) no o toto potešenie nás zasa pripravil slovenský dabing.

escape-from-planet-earth-movie-poster-25Callan Brunker svojím filmom dokázal, že nie je dobrý rozprávač, nemá čo povedať a nedokáže ani zručne a s noblesou kradnúť. Jeho Útek z planéty Zem je načisto zbytočný film, usmolený ťarbavý pokus o rodinnú zábavu, ktorý dospelých otrávi a deťom nič nedá. Svetovú premiéru mal v marci minulého roka a dodnes neutŕžil na vstupnom do kín ani 80 miliónov dolárov. Na Slovensku sú síce diváci digitálnych animákov extrémne nenároční („No a čo, že je to hlúpa zlátanina, veď je to určené malým deťom a tým to predsa musí stačiť!“), no asi ani Slovensko ho z biedy nevytrhne. Skôr opak je pravdou: nepodarený film sa do slovenských kín pravdepodobne dostal vďaka svojej výpredajovej cene.

Opäť, ako už viackrát, končíme varovaním: ak štvorčlenná rodina spokojne vynaloží za vstupné na predstavenie takéhoto filmu v 3D viac peňazí, ako stojí prehrávač aj so špičkovým animovaným filmom na DVD, nič iné, ako úbohý Útek z planéty Zem si ani nezaslúži!
 
Útek z planéty Zem (USA-Kanada 2013)
Escape from Planet Earth
89 minút.
Scenár: Bob Barlen, Calllan Brunker, Tony Leech, Cory Edwards, Stephen Fry. Réžia: Callan Brunker. Kamera: Matthew A. Ward. Strih: Matthew Landon, Scott Winlaw. Hudba: Aaron Zigman. Účinkujú: Jessica Alba, Sarah Jessica Parker, Brendan Fraser, Jonathan Morgan Heit, Kaitlin Olson, Rob Corddry, Craig Robinson, Ashley Eckstein, Jane Lynch, Gregg Binkley, Ricky Gervais, Sofía Vergara, William Shatner, Steve Zahn a ďalší.
Slovenská premiéra 14. augusta 2014
Foto: ITAFilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.