Love Song

Lovesong 7 resizeLeto je vraj ako stvorené pre filmy, v ktorých hrajú hlavnú úlohu láska a hudba. Nečudo, že práve v týchto dňoch prináša do našich kín spoločnosť Magic Box  titul Love Song. V propagačných materiáloch je označený ako  americká  hudobná romanca. Podpísal sa pod ňu však írsky režisér a scenárista John Carney (1972), ktorý sa preslávil filmom Once (2006),ocenenom Oscarom v kategórii Najlepšia pieseň (v podaní írskeho hudobníka Glena Hansarda a českej pesničkárky Markéty Irglovej).

Rodák z Dublinu pôvodne   pôsobil  ako spevák a basista v írskej rockovej skupine The Frames(1990-1993), neskôr režíroval  hudobné videa až sa prepracoval k spomínanému zaujímavému nízkorozpočtovému celovečernému filmu Once – Raz. Hrdinami filmu Love Song (pôvodne sa uvažovalo o titule Môže vám pieseň zachrániť život? a americkí Lovesong4 resizedistributéri dali prednosť  názvu  Začať znova) sú  tiež hudobníci. Dave (filmový debut Adama Levina, frontmana kapely Maroon 5) prichádza do New Yorku podpísať zmluvu s veľkou hudobnou spoločnosťou. Sprevádza ho priateľka a spolupracovníčka Gretta (známa britská herečka Keira Knightley). Poznajú sa prakticky od štúdií a žijú spolu asi päť rokov. Ale ani tento čas asi nestačil, aby pochopili podtext povestného aforizmu, ktorý tvrdí, že svetom muža je práca, svetom ženy láska.

 

Davovou prácou je hudba. Túži po úspechu, sláve, obdive a je ochotný pre to prispôsobovať sa požiadavkám svojho štábu, len aby sa presadil a bol populárny. Gretta chápe ako prioritu lásku, vzťah. Pesničky nepíše na objednávku, ale preto, aby vyjadrila svoje pocity. Napríklad nemá peniaze, tak Davea obdaruje novou piesňou. Keď zistí, že jej je Dave neverný , odchádza z jeho luxusného bytu a chce sa vrátiť domov. Pomôže jej  však  priateľ Steve (James  Corden), ktorý sa pretĺka ako pouličný spevák a večer vystupuje v malom  klube niekde na East Village. Dá jej šancu zaspievať si s gitarou. Obecenstvo síce príliš nereaguje, ale sedí v ňom pripitý Dan (Mark Ruffalo), ktorý  je uchvátený. Ako Lovesong2 resizebývalý hudobný producent má nos na talenty. Ale prišiel o prácu, utápa sa v alkohole a sebaľútosti, rozpadla sa mu rodina a nemá peniaze ani na pivo, nieto na  nahrávku demo-snímku. Potom sa však rozhodne nahrať hneď celý album, síce nelegálne, ale priamo v uliciach New Yorku. Div sa svete – šialený nápad  sa napriek všetkým prekážkam  podarí zrealizovať... Ako sa to všetko skončí sa nepatrí prezrádzať, ale ak sa to diváci chcú dozvedieť, nesmú, ako je to zvykom odchádzať počas záverečných titulkov, ale si ich musia poctivo „odsledovať“, pretože do posledného okamihu medzi nimi ide obraz a dialógy, ktoré posúvajú či pointujú dej.

 

Zaujímavo je ponímaná kamera – nie je to iba  poznávanie turistických pamätihodností  New Yorku. V jednom okamihu protagonisti uvažujú, či by sa nedalo takto nakrúcať aj v európskych metropolách. A potom si všimneme  vyjadrenie hudobných metafor. Napríklad, keď Dan počúva prvý raz Grettu, vidí v duchu celé aranžmán – animovaný pohyb sláčikov, zábery violončela, bubnov, hrajúci orchester bez hráčov. Dôraz  však kladú tvorcovia nielen na obraz, ale i na slovo -  opakované texty piesní, ktoré sú „o niečom“ a sú svojskými „správami vo fĺaši“, akýmsi SOS, ktoré vysiela Gretta. Pekné sú momenty, v ktorých  vidíme, ako sa vyvíja vzťah otca a dcéry, čo znamená priateľstvo, alebo ako Lovesong 9 resizerôzne môže človek vnímať pocit slobody. Mladé diváčky si možno zapamätajú zaujímavú radu, že ak chceme získať muža je vhodné uchovávať si istú tajomnosť i dôstojnosť, neodhaĺovať všetko, a  v zmysle  aforizmu o tom, že pasca nebehá za myšou,  je lepšie ignorovať objekt záujmu, ako sa  mu ponúkať.

 

Inak, na plátne sa neudeje nič tragické, ak zaň nepovažujeme zlomené srdce. Nerieši sa nič svetoborné. Problémy s láskou, s pochopením, boj o prežitie i o úspech, o záchranu rodiny, či zdravého rozumu prežívame a budeme prežívať  na akejkoľvek zemepisnej šírke, nie iba v New Yorku a teraz.Možno sa niekomu bude zdať, že Love Song je vlastne iba komerčnejšie poňatý Once. Carney použil osvedčený  recept., ale inde a inak. Sladkastý happy end sa vlastne  opäť nekoná, otázky zostávajú. Našla Gretta to čo chcela?  Vybral si Dave správnu cestu?. Udrží si Dan rodinu a prácu? Čo bude  s nadanými mladými ľuďmi, ktorým chýbajú peniaze i energia?  A čo s hudbou a s láskou? Nuž, nie je to veľký film. Ale neurazí a milovníka žánru  v lete celkom poteší. A život ide ďalej...

 

Love song 10 resizeLove Song, USA, 2013
Dĺžka: 104 minút
Réžia:  John Carney
Scenár: John Carney
Kamera: Yaron  Orbach
Hudba: Gregg Alexander
Hrajú: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine, Hailee Steinfeld, Catherine Keener, Mos Def, James Corden, Aya Cash, Raquel Toro a ďalší
Premiéra v SR: 3. júla 2014
Foto: Magic Box

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.