Barbora Bobulova: Mám to šťastie, že som sa nezaškatuľkovala

Art Film Fest logo resizeSvetovú slovenskú herečku Barboru Bobulovu mohli návštevníci 21. ročníka Art Film Festu spoznať osobne aj na plátne. Mimoriadne úspešná Slovenka, ktorá takmer dve desaťročia žije v Taliansku, patrí momentálne medzi najvýraznejšie európske talenty. Dnes popoludní si osobne prevzala ocenenie Hercova misia a vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach pripevnila tabuľku so svojim menom.

„Keď prišla správa, že dostanem Hercovu misiu, dosť ma to zaskočilo. Zdalo sa mi, že takáto cena patrí niekomu, kto má za sebou veľmi dlhú kariéru a je už na jej konci. Ale mýlila som sa. A to sa mi uľavilo. Je mi veľkou cťou prijať toto ocenenie a zaradiť sa medzi osobnosti, ktoré Hercovu misiu už získali,“ povedala charizmatická herečka.

 

bobulova.hercova.misia resizeBarbora Bobulova sa do histórie Art Film Festu zapísala už v roku 2005, keď sa stala držiteľkou prvého Modrého anjela - hlavnej ceny za najlepší herecký výkon vo filme Diváčka. „Modrého anjela pravdaže stále mám, nechala som ho v mojom rodnom Martine, slovenské ceny si totiž ukladám na pôde Slovenska. Teraz som veľmi rada, že som sa sem mohla vrátiť,“ dodala na dnešnej tlačovej konferencii.

 

Svoju prvú úlohu v Taliansku získala vďaka monológu Shakespearovej Júlie, ktorú ešte pred štúdiom na Vysokej škole múzických umení stvárnila na doskách Slovenského národného divadla. Ale do Talianska zavítala ako herečka po prvý raz už skôr. „Zdá sa , že osud sa so mnou začal hrať už ako s 15-ročnou. Dostala som sa vtedy s Vlakármi po prvýkrát do Talianska na festival a absolútne sa mi nesnívalo, že sa raz táto krajina stane mojím domovom a že sa raz stanem talianskou občiankou. Odvtedy som začala veriť, že Taliansko mi asi bolo napísané už pri mojom narodení,“ zverila sa herečka, ktorá však priznala, že jej začiatku v Taliansku neboli ľahké. „Dlho som si musela zvykať na taliansku mentalitu, ktorá mi bola vzdialená. Ale teraz, keď tam už žijem 16 rokov, som si krajinu osvojila,“ dodala. Hneď zo začiatku dostala v Taliansku pekné herecké príležitosti, ktoré neskôr vyvrcholili do prestížnych ocenení. Za svoj herecký výkon vo filme Sväté srdce (Cuore Sacro) z roku 2005 získala cenu za najlepší ženský herecký výkon – taliansku národnú cenu - David di Donatello Awards aj ocenenia na zahraničných festivaloch.

 

Okrem rodnej slovenčiny, hovorí plynule po česky, taliansky a anglicky. Zahrala si aj po boku Shirley MacLaine vo svojom prvom anglicky hovorenom životopisnom filme Coco Chanel. Znie to neuveriteľne, ale od roku 2000 vytvorila viac ako 30 filmových postáv, nakrúcala  s režisérmi ako sú Marco Bellocchio, Michele Placido, Ferzan Ozpetek či Kim Rossi Stuart.

„Ja už som hrala aj bývalú pornoherečku, ktorá je na penzii aj luxusnú prostitútku vo výslužbe. Ale aj matku, ktorá opustí deti a manžela. Musím povedať, že som mala to šťastie, že som sa v Taliansku nikdy nezaškatuľkovala len do jedného typu postáv. Vždy som proti tomu bojovala. Je to síce tá ťažšia cesta, ale stojí to za to,“ povedala a na záver vyjadrila svoje prianie. „Mojim snom je zostať na scéne čo najdlhšie. A verím, že keď sa človek snaží a buduje si kariéru, dá sa to.“

 

Art Film Fest vzdal poctu Barbore Bobulovej uvedením filmu Život na hrane(Gli Equilibrist) a Nedospelí (Immaturi), ktoré herečka osobne uviedla.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.