Až vyjde mesiac (Moonrise Kingdom)

az vyjde p244074Štyridsaťtriročný americký scenárista, režisér a producent Wes Anderson je povestný svojráznym rukopisom. Jeho filmy ako Taká zvláštna rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením obmedzeným sú v podstate rodinné drámy, no posunuté akoby do inej dimenzie.

Andersonove snímky poučene narábajú s charakteristickými znakmi najrôznejších filmových žánrov, so stereotypmi a klišé, aby ich analýzou a následnou syntézou, za použitia zveličenia, nadhrávania, banality i gýča vytvárali originálne absurdné filmy s bláznivými postavami, bizarnými príbehmi a špičkovými hereckými hviezdami. Andersonov vtip je neobyčajný, nesmierne suchý, často nedopovedaný, no len málokedy čierny.  Jeho filmy s obľubou uvádzajú špičkové festivaly (Berlín, Cannes i Benátky) a fanúšikovia sú nadšení, no bežné publikum im nerozumie – a znepokojujú ba rozčuľujú i mnohých filmových labužníkov.

az vyjde p598981V roku 2009 Anderson nakrútil ďalší zo svojich typických opusov Fantastický pán Lišiak, lenže tentoraz ako animovaný film – a odrazu všetko zapadlo na svoje miesto. Príbeh, rozprávanie, štylizácia, charaktery i humor. Keď zostal zachovaný priestor na zapojenie diváckej predstavivosti, keď si publikum mohlo dielo dotvárať vo svojej mysli, vytratila sa znepokojujúca ťažkopádnosť, doslovnosť a banálnosť, do popredia vystúpili vtip, dôvtip a poézia.

Moonrise Kingdom je síce opäť typický andersonovský film – a opäť hraný – no zachováva si ľahkosť, hravosť, poéziu, čaro i vtip Pána Lišiaka, pretože autor ho štylizuje do podoby detského rozprávania. Možno spomienok dospelých na detstvo, alebo predstáv detí o tom, ako žili ich rodičia, keď sami boli deťmi.

az vyjde p001815Odohráva sa na malom ostrove Nového Anglicka v roku 1965 a rozpráva romantický príbeh osudovej lásky skautíka Sama (Jared Gilman) k Suzy (Kara Hayward), dcére miestnych právnikov (Bill Murray a Frances McDormand). Obe deti majú dvanásť rokov a obe sú outsideri, svojím okolím nepochopení, často aj urážaní a prenasledovaní. Nečudo, že sa rozhodnú ujsť spolu do “divočiny”, ktorej však je na malom plochom pokojnom a civilizovanom ostrovčeku fatálne málo. Do pátrania sa zapojí skautský oddiel pod vedením veliteľa Warda (Edward Norton), šerif Sharp (Bruce Willis) a zasiahnu doň aj skautský náčelník Pierce (Harvey Keitel) a úradníčka Sociálnej služby (Tilda Swinton). Príbehom nás sprevádza rozprávač (Bob Balaban), nadšený lokálpatriot s imidžom záhradného trpaslíka a využitie našiel aj ďalší Andersonov kmeňový herec Jason Schwartzman. Všetci hrajú úžasne ako z veľkej knihy, no pre zvolený spôsob rozprávania vystupujú do popredia najmä výkony oboch detských hercov.

az vyjde p189095Základným princípom je výmena úloh. Deti tu s vážnou tvárou deklamujú patetické “dospelácke” filmové frázy a prehrávajú typické ľúbostné scény, kým dospelí rozprávajú a aj sa správajú detinsky. Stavby evokujú domčeky pre bábiky, hračky slúžia namiesto skutočných rekvizít, ale na druhej strane deti nemajú v rukách napodobeniny, lež skutočné zbrane. To všetko – spolu s hudbou Alexandra Desplata no i Benjamina Brittena – robí z filmu hru, ktorá podľa zákonitostí detskej fantázie a logiky nemá ani pravidlá ani hranice.

Slovenský názov Až vyjde mesiac odráža neistotu prekladateľa. Originálny titul Moonrise Kingdom (Kráľovstvo vychádzajúceho mesiaca alebo poetickejšie a vnútornému významu bližšie Kráľovstvo mesačného svitu) je názvom Samovho obrazu, zachytávajúceho spomienku na večerný tábor v zátoke a je poetickým, náladotvorným výrazom – ako mnoho ďalších v tomto neobyčajnom a zábavnom filme.

az vyjde p739211Akoby nám tvorcovia chceli na spôsob Clauda Moneta pripomenúť, že podstatné nie je ani opájanie sa akčnými scénami, ani hĺbanie nad životnými pravdami, ale radostné, čisté a úplné prežívanie každého okamihu až do poslednej kvapky impresie. Tak, ako to dokážu iba deti.

  

  

Až vyjde mesiac (USA 2012)
Moonrise Kingdom
94 minút
Scenár: Wes Anderson, Roman Coppola. Réžia: Wes Anderson. Kamera: Robert D. Yeoman. Strih: Andrew Weisblum. Hudba: Alexandre Desplat, Benjamin Britten. Účinkujú: Kara Hayward, Jared Gilman, Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Jason Schwartzman, Tilda Swinton, Frances McDormand, Harvey Keitel, Bob Balaban, Neal Huff a ďalší.
Premiéra 12. júla 2012
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.