Karlovarský festival premietne zreštaurovaný film Slnko v sieti

KV 2 logo resizeMedzinárodný filmový festival Karlove Vary je prestížnym európskym filmovým podujatím. Jeho 47. ročník sa koná v termíne od 29. júna do 7. júla 2012 a v jeho programe opäť nebude chýbať ani slovenská kinematografia, ako sa to za dlhé desaťročia stalo samozrejmosťou. Najdôležitejšou udalosťou bude slávnostná projekcia filmu režiséra Štefana UhraSlnko v sieti, ktorý sa považuje za začiatok československej novej vlny, a premietať sa bude pri príležitosti 50. výročia jeho vzniku. Bude to mimoriadna udalosť, ktorá svedčí o tom, že karlovarský festival si ctí trvalé hodnoty.

Uvedenie filmu Slnko v sieti (1952) v programe MFF Karlove Vary bude prestížnym podujatím. Pri príležitosti 50. výročia od vzniku Uhrovej snímky pripravil Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s organizačným tímom karlovarského Slnko v sieti1 resizefestivalu svetovú premiéru kompletne zreštaurovaného diela Slnko v sieti, ktoré bude uvedené z nosiča Digital Cinema Package (DCP). Podľa slov vedúcej oddelenia filmového archívu SFÚ Hany VálkovejFilm Slnko v sieti bol v projekte SFÚ Systematická obnova audiovizuálneho dedičstva zaradený do laboratórnej obnovy 35 mm filmových materiálov a následne bol obnovený 35 mm intermediát pozitív skenovaný v rozlíšení 2K a digitálnymi technológiami kompletne zreštaurovaný digitálny obrazový i zvukový záznam filmu“. V Karlových Varoch premietať za účasti jeho kameramana Stanislava Szomolányiho, pre ktorého bol kameramanským debutom. Tento lyrický príbeh emocionálneho dozrievania a vzťahu dvoch mladých ľudí, ktorí sa snažia zakryť svoju neistotu, neskúsenosť a strach zo života hraným cynizmom a odmietavou pózou voči súdobej spoločnosti, je prvým filmom v dejinách slovenskej kinematografie, prinášajúcim tému prirodzeného hodnotového aj spoločenského porovnania prostredia mesta a vidieka.

 

Slnko v sieti3 resizeOkrem uvedenia filmu Slnko v sieti sú slovenské filmy zaradené aj do ďalších programových sekcií. Na východ od Západu sa bude premietať celovečerný hraný debut mladej slovenskej režisérky a dokumentaristky Ivety Grófovej Až do mesta Aš. Tento sociálny, časozberne nakrútený film o ženách rôzneho veku, vzdelania a národnosti je tragikomédiou o nádeji a v Karlových Varoch bude uvedený vo svetovej premiére a ako otvárací film sekcie. 

 

Dokumentárny film Mareka Šulíka a Jany Bučky Zvonky šťastia, ktorý mal nedávno domácu premiéru na MFF Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach, je zaradený do sekcie Hudobná odysea. Film rozpráva príbeh Marieny a Romana z chudobnej rómskej osady na východnom Slovensku, ktorí obdivujú Karla Gotta a Daru Rolins a pošlú im DVD s odkazom a remixom ich piesne Zvonky šťastia. Film sleduje proces nakrúcania tohto videozáznamu na pozadí života v osade a na MFF Karlove Vary bude uvedený v medzinárodnej premiére. Koprodukčné slovenské filmy sa ešte budú premietať v sekcii Dokumentárne filmy – mimo súťaž, uvedená bude snímka Karla Vachka Tmár a jeho rod a v sekcii České filmy 2011 – 2012 budú uvedené snímky eŠTeBák Juraja Nvotu, Alois Nebel Tomáša Luňáka, Modrý tiger Petra Oukropca, Lidice Petra Nikolaeva a DONT STOP Richarda Řeřichu.

 

V sekcii Industry, určenej pre filmových profesionálov, sa tento rok budú prezentovať projekty Dušičky Mariany Čengel -SolčanskejMôj pes Killer Miry Fornayovej. Ide o hrané filmy zaradené do prezentačného fóra Works in Progress. Dokument Krehká identita Zuzany Piussi sa bude prezentovať vo fóre pre pripravované dokumentárne filmy Docu Talents from the East. V časti pre filmových profesionálov sa bude konať aj nové podujatie pod názvom Pitch & Feedback, zamerané na prezentáciu pripravovaných slovenských a českých filmov v štádiu vývoja s potenciálom medzinárodnej koprodukcie, ktoré organizujú Slovenský filmový ústav (SFÚ), České filmové centrum, MFF Karlove Vary v spolupráci s Barrandov Studios

 

Zo sprievodných podujatí sa v Karlových Varoch v nedeľu 1. júla o 20.45 hod. uskutoční tradičné spoločenské stretnutie na počesť uvádzaných slovenských filmov na terase hotela Thermal, tento rok s dôrazom na slávnostné uvedenie filmu Slnko v sieti a svetovú premiéru filmu Až do mesta Aš. V súvislosti s uvedením filmu Slnko v sieti sa bude predávať aj monografia Kameraman Stanislav Szomolányi od filmového teoretika Richarda Blecha, ako aj DVD s archívnymi titulmi, na ktorých Szomolányi spolupracoval ako kameraman

 

Viac: www.kviff.com a na www.aic.sk.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.