Víťazi jubilejného Art Film Festu

Art Film Fest 2012 logo resizeHlavnú cenu Art Film Festu, ktorý sa konal od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne,Modréhoanjelaza najlepší film, získal ruský film Portrét za súmraku (Portret v sumerkak) režisérky Angeliny Nikonovej. Päťčlenná porota na čele so známym srbským režisérom Srdjanom Karanovičom zvolila snímku za víťaznú pre jej „presvedčivý a neobyčajný dej a odvážny portrét postsovietskej éry, ako aj za originálny a neobyčajný prístup k feministickej téme“.

 Portrét za súmraku resizeHerečka Olga Dihovičná za úlohu v tomto filme  odnáša Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon. „Za citlivý herecký výkon, ktorým dokázala odhaliť protichodné prvky zložitého charakteru“.

 

Modrý anjel za najlepšiu réžiu putuje rumunskému režisérovi Radu Judemu za snímku Všetci v našej rodine (Toata lumea din familia noastra). Porota udelila ocenenie filmu „za autentické zobrazenie rodinnej krízy, ktorá prechádza z tragédie cez komédiu až k absurdite, a týka sa témy uchopiteľnej na miestnej aj medzinárodnej úrovni.“

 

Všetci v našej rodine resizeHerec Serban Pavlu získal za hlavnú úlohu v tejto snímke Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon. Porota mu ho udelila "za realistické a prepracované zobrazenie muža, ktorý sa zúfalo pokúša zjednotiť svoju rodinu."

 

Osobitné uznanie poroty získal dánsky film Medvedík (10 timer til Paradis) o profesionálnom kulturistovi s drsnou tvárou, ale nežným srdcom, ktorého najväčším problémom je nájsť si lásku.

 

Ďalšie Osobitné uznanie poroty si  odnáša rakúsky film Kuma režiséra Umuta Daga, ktorý na plátna priniesol portrét tradičnej tureckej moslimskej rodiny, žijúcej vo Viedni.

 

Modrého anjela za najlepší krátky film si „vybojoval“ Švédsky džob (Szwedzka robota) poľského režiséra Pawela Ziemilskeho.

 

Osobitné uznanie si odniesla talianska krátka snímka Šéf (Il Capo) režiséra Yuriho Ancaraniho. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov bolo 37 snímok z celého sveta.

 

Cenu primátora Mesta Trenčianske Teplice získal austrálsky film Snowtown režiséra Justina Kurzela o jednom z najdesivejších austrálskych zločinov.

 

Cena primátora Mesta Trenčín putuje filmu Pohľadnice zo zoologickej záhrady(Kebun binatang) indonézskeho režiséra Edwina.

 

ňMultimediálna spoločnosť Film Europe spolu s Art Film Festom udelila ocenenie Film Europe slovenským animátorom Ivane Laučíkovej a Martinovi Snopekovi, tvorcom filmu Posledný autobus „za mimoriadny tvorivý čin mladých slovenských filmových tvorcov, ktorí získali uznanie aj v zahraničí.“
 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.