Férová hra (Fair Game)

FG_3214_SmallDatabázy poznajú desiatky filmov s rovnakým názvom, ale táto Férová hra je o riadny kus férovejšia, ako všetky ostatné. Sprofanovaný slogan „podľa skutočného príbehu“ síce pôsobí hollywoodsky veľkofilmovo, ale tentoraz nejde o umelé dodávanie puncu dôveryhodnosti hlúpej a nepravdepodobnej zápletke. Naopak, snímka vznikla podľa dvoch kníh literatúry faktu, ktorých autormi sú - jej hlavné postavy!

Valerie Plame Wilson je autorkou memoárov Fair Game: My Life as a Spy, My Betrayal by the White House a jej manžel Joseph Wilson napísal The Politics of Truth: Inside the Lies that Led to War and Betrayed My Wife's CIA Identity: A Diplomat's Memoir. „Aféra Plame“ sa začala v roku 2003, keď na verejnosť zámerne a riadene presiakli informácie o agentke CIA Valerie Plame, s cieľom zdiskreditovať ju ako predstaviteľku názoru, že Irak Saddáma Husajna nemá zbrojný jadrový program. Pretože to odporovalo silám, ktoré si želali rozpútať vojnu proti Iraku.

FG_9641_SmallPopri prezradení identity sa relevantným stalo i to, že časť nepohodlných faktov zistil z poverenia CIA vďaka svojim starým kontaktom priamo v Afrike jej manžel Joseph, niekdajší americký diplomat v Nigeri. No pretože Biely dom hľadal zámienku na inváziu, manipuloval prostredníctvom lojálnych médií verejnú mienku i za cenu porušovania zákonov a zrádzania vlastných agentov, ničenia už rozbehnutých akcií. A, samozrejme, i za cenu ľudských životov, ktoré sú vo veľkej politike nepodstatné. Biely dom skrátka potreboval Plameovcov umlčať a spochybniť ich dôveryhodnosť. A práve o nich, o ich súkromí, citoch a vzťahoch, ťažko skúšaných diskreditačnou kampaňou, je filmová dráma režiséra, producenta a kameramana Douga Limana, známeho skôr z komerčných projektov ako Bourne Identity či Pán a pani Smithovci. Nevzdal sa svojej obľúbenej témy tajných agentov, no tentoraz o nich nakrútil civilnú drámu, politickú a psychologickú. Nie je len kritikou Bushovej vlády, ale skúma i správanie sa ľudí, vystavených tlaku a otvorenému nepriateľstvu.

FG_2760_SmallPôvodne sa síce hovorilo o Russellovi Croweovi a Nicole Kidman, no napokon hlavné úlohy stvárnili Sean Penn s Naomi Watts. K dispozícii nemali takmer žiadnu akciu, zato veľa slov, nijaké zjavné vyvrcholenie – a dokonca aj ich nepriateľ je abstraktný, predstavovaný administratívou Bieleho domu. Obaja hrajú autenticky a civilne. Pre Penna je to len ďalšia z mnohých podobných angažovaných postáv a s Naomi Watts už vytvorili pár v podobne poňatej dráme Zabijem Nixona! Lenže tej civilnosti je tentoraz možno až priveľa, chvíľami výkonom uberá na zaujímavosti, inokedy na sugestívnosti. Najmä scéna, v ktorej Joseph Wilson prednáša na mítingu svoje občianske krédo azda mala byť emocionálnym aj myšlienkovým vrcholom, zostala však neúprimná a nepresvedčivá. Akcie hercov sú často konfrontované s dobovými dokumentárnymi a spravodajskými zábermi, prostredníctvom ktorých sa do deja zapája aj „druhá strana – prezident George W. Bush, Dick Cheney, Colin Powell, Condoleezza Rice a napokon dôjde i na skutočnú Valeriu Plame. O tom, čím sa zaoberala tajná agentka predchádzajúce roky svojej kariéry v tajných službách, film diskrétne mlčí. Možno však predpokladať, že to rozhodne nebola len humanitná pomoc biednym, utláčaným a trpiacim.

FG_10457_SmallZo štatistiky na stránke rottentomatoes.com vysvitá, že film kladne prijalo 80 percent amerických recenzentov a spokojnosť s ním vyjadrilo 65 percent divákov. Tých však nebolo veľa, keď od distribučnej premiéry na jeseň minulého roku utŕžil na vstupnom 24 miliónov dolárov, čo je len o málo viac ako jeho rozpočet (22 miliónov). Viac, ako zabaviť čo najviac publika, mu zjavne ide o vyjadrenie konkrétneho občianskeho postoja – nielen Wilsonovcov, ale aj tvorcov. Medzi 16 producentmi popri režisérovi žiaria mená známeho tvorcu paródií Jerryho Zuckera i producenta hollywoodskych veľkofilmov Akivu Goldsmana, ale aj egyptského koproducenta Wesama Seifa Elislama a Mohameda Khalafa Al-Mazrouei, obchodníka s nehnuteľnosťami z Abú Zabí.

 
Fair Game nie je manifest politický, ale občiansky. A ako každý manifest, ani tento sa nevyhol mnohým zjednodušeniam, jednostrannosti i logickým omylom a naivite. Spojené štáty sú podľa neho najlepšou možnou krajinou, len občania sa musia viac angažovať, aby zabránili občasným chybám a zneužívaniu tohto najlepšieho spoločenského systému na svete.
 
 
 
 
Férová hra (USA 2010)
Fair Game
108 minútFG_16432_Small
Námet: Joseph Wilson, Valerie Plame. Scenár: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth. Réžia, produkcia a kamera: Doug Liman. Strih: Christopher Tellefsen. Hudba: John Powell. Účinkujú: Sean Penn, Naomi Watts, Ty Burrell, Bruce McGill, Brooke Smith, David Denman, Michael Kelly, David Andrews, Noah Emmerich, Tim Griffin a ďalší.
Premiéra 23. júna 2011
 
 
Foto: Forum Film Slovakia
 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.