Happy Feet 2 3D

Už film Happy Feet z roku 2006, hoci ocenený Oscarom, trpel značnými rezervami v dramaturgii. Priniesol skvelý nápad spojiť hity populárnej hudby s dokonalou realistickou digitálnou animáciou, ponúkol netradičnú tému, sympatických hrdinov i posolstvo o komplikovaných vzťahoch otcov a synov, o napĺňaní ambícií a ceste za uskutočneným snom, no rozprávanie bolo pomerne neohrabané, ťarbavé a chvíľami násilné. Aj tržby vo výške 384 miliónov dolárov nasvedčovali tomu, že snímka neoslovila divácke masy tak, že by sa stala svetovým hitom.

Príbeh pokračovania je oveľa jednoduchší. Neprináša žiadne závažné posolstvá, len staré známe pravdy o tom, že si musíme pomáhať a že v jednote je sila. Nekoná sa ani nijaká psychoanalýza. Dej je akoby podľa muzikálovej tradície iba zámienkou na rozohranie speváckych a tanečných čísel v podaní superhviezd, podstatné sú animátorské a spevácke výkony. Ba čo viac, na Happy Feet 2 môžeme celkom úspešne aplikovať poetiku a dramaturgiu operety, vrátane členenia postáv na primadonu, bonvivána, subretu, mladokomikov i starokomikov. Úlohu kupletov zohrávajú známe pesničky, často celé súbory navzájom prepojených piesní v hudobnej úprave Johna Powella. Podstatu tvoria (popri digitálnej animácii) interpretačné výkony - hlasy umelcov. Trojdimenzionálny obraz je atraktívny, hravý, no nie podstatný, film by obstál aj bez neho. Až na tie bublinky na záver, tie sú jednoducho neodolateľné.

hf2et-0029rv2

Hrdina prvého filmu, tancujúci tučniak cisársky Mumble je dospelý a so svojou vyvolenou Gloriou majú synčeka Erika, ktorý však nechce tancovať a nevyniká ani v speve, zato sníva o lietaní. Kolónia tučniakov uviazne v izolovanom údolí. Mumble s Erikom a ďalšími robia všetko pre to, aby ich zachránili. Stretáme starých známych, spoznávame nových hrdinov a napokon si všetci spolu radostne zaspievame.

V porovnaní s prvým filmom pôsobí dvojka ako odľahčená verzia pre materské školy. Lenže funguje! Príbeh harmonicky a vyvážene plynie i bez scenáristických schválností a rušivých vplyvov, je plný pestrých farieb, dobrej animácie, rôznych 3D atrakcií, veselých figúrok a pesničiek. Deti predškolského veku sú fascinované a nahlas počas predstavenia hrdinom radia alebo ich vystríhajú – presne tak, ako kedysi v bábkovom divadle. A hoci film stojí na pop music, celkom sa zaobíde bez zahltenia inými popkultúrnymi odkazmi. Len občas v obraze film na spôsob mementa opustí Antarktídu a občas i celú planétu, aby dospelým navodil pocit, že nejde len o rozjuchanú veselú historku, ale že svoj diel viny na neradostnej situácii tučniakov majú ľudia, ktorí zapríčinili globálne otepľovanie.

hf2et-0042Je možné, že by sa režisér George Miller, tvorca filmov ako Mad Max I III či Čarodejnice z Eastwicku skutočne rozhodol nakrútiť rozmarný a plytký stominútový digitálne animovaný 3D videoklip? Pravdepodobnejšie znie, že hrá s poučeným dospelým divákom komplikovanú hru, nástrojmi ktorej sú kontexty, spojené s použitými dielami populárnej ale aj vážnej hudby, ich premyslenými cieľavedomými hravými citáciami, parafrázami a s ich vkladaním do nových vzťahov. Ústrednou atrakciou tentoraz nie je príbeh, myšlienka, posolstvo či digitálna animácia, ale využitie známej hudby v zmenených, nečakaných, niekedy i prekvapivých súvislostiach. Nemenej dôležité – ak nie ešte oveľa dôležitejšie – je hviezdne obsadenie hercov, ktorí postavy narozprávali a naspievali: Robin Williams, Brad Pitt, Elijah Wood, Hank Azaria, Pink, Sofía Vergara, Matt Damon, Common, Hugo Weaving, John Goodman, Ned Beatty, Fat Joe a ďalší. Výsledkom je zábavná a radostná hra, možno obsahom a ideami trošku príliš plytká, no profesionálne skvele zvládnutá.

Pre zahraničných distributérov práve preto predstavuje Happy Feet 2 nezávideniahodnú výzvu. Jediný spôsob, ako jej čeliť so cťou, je nechať film v pôvodnom znení – a spraviť ho tak neprístupným pre deti, čo by bola komerčná samovražda. Nečudo, že si zvolili druhú cestu a všetko predabovali aj prespievali do slovenčiny.

krill-0005

Prekladatelia mali sťaženú úlohu, pretože na rozdiel od evergreenov prvého filmu väčšina piesní, ktoré znejú tu, nemá známu, v povedomí zažitú českú ani slovenskú cover verziu. S novými prekladmi znejú aj známe pesničky ako nové, neznáme. No pre príbeh je ich text dôležitý, a tak ich bolo treba preložiť, nech sa už jedná o akýkoľvek hit v podaní ktorejkoľvek hviezdy. Čo znamená, že preklad síce spravil film zrozumiteľným aj pre drobizg, no obral snímku o to najhodnotnejšie – pôvodné znenie.

Nič proti Soni Norisovej, Jurajovi Kemkovi, Miroslavovi Nogovi, Petrovi Sklárovi či Štefanovi Kožkovi, svoju prácu odviedli bravúrne. Nie je ich chyba, že Pink, Robin Williams, Elijah Wood, Brad Pitt a Matt Damon sú predsa len iná liga! Ani to, že emotívna sila použitých pesničiek väzí práve v pôvodnom znení a tú preložiť nie je možné, nehľadiac na presný kontext. Dabing z diela, určeného rovnako veľkým i malým divákom, spravil rozprávku pre deti, v ktorej sa dospelí nestretnú so starými známymi pesničkami, ale s ich novými, neznámymi verziami, takže emócie sa nedostavia a film v slovenskom znení pôsobí ešte prázdnejšie.

hf2tv-0043Slovenský divák sa teda dostáva do paradoxnej situácie, keď platí nemalé vstupné za predstavenie s technicky dokonale realizovaným dabingom, ale bez tej hlavnej hodnoty: účasti populárnych hviezd. Vidí vlastne úplne iný film, ako americké publikum. Preto by sa žiadalo sprístupniť Happy Feet 2 aspoň pre dospelých aj v originále. V čase digitálnej distribúcie by to nemal byť neprekonateľný problém. V opačnom prípade nám nezostane iné, len netrpezlivo čakať na pirátske kópie s pôvodným znením.

 

Happy Feet 2 3D (USA-Austrália 2011)HF2_01
Happy Feet 2
100 minút
Scenár: George Miller, Gary Eck, Warren Coleman, Paul Livingston. Réžia: George Miller. Kamera: David Dulac, David Peers. Výtvarník: David Nelson, Lopsie Schwartz. Hudba: John Powell. V slovenskom znení účinkujú: Juraj Kemka, Soňa Norisová, spev – Anita Soul, Horja Popa, Hana Frídová, Miroslav Noga, Dušan Szabo, Štefan Kožka, Marcel Palonder, Martin Kaprálik, Vec, Elena Podzámska, Peter Sklár, Daniel Dangl, Dušan Jamrich, Filip Túma, Kamil Kollárik, Juraj Hrčka, Štefan Skrúcaný a ďalší.
Premiéra 19. januára 2012
Foto: Continental Film

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.