V Nostalgii Andalúzsky pes, Nórske drevo i Lóve


Dlhodobý vzdelávací cyklus Nostalgie „Legendy filmu“ ponúkne v novembri kolekciu piatich významných diel legendárnych klasikov moderného filmového umenia. Kultový thriller majstra napätia a hrôzy Alfreda Hitchcocka Na sever severozápadnou linkou o „nepravom mužovi“, ktorý musí na vlastnú päsť dokázať svoju nevinu, dokonale spája špionážnu zápletku s čiernym humorom. Legendárny krátky film Andalúzsky pes klasika filmového surrealizmu Luisa Buňuela je surrealistickou kolážou s erotickou symbolikou, dodnes šokujúcou nielen záberom rozrezaného oka. Oscarom ocenené ďalšie Buňuelove vrcholné dielo nostalgia-rezim2011_resizeSkrytý půvab buržoázie je skvelým podobenstvom, ktoré odhaľuje „skrytú ošklivosť“ súčasnej konzumnej spoločnosti. Slávny debut fenomenálneho „básnika obrazov“ Andreja Tarkovského Ivanovo detstvo je filozofickou protivojnovou výpoveďou, v ktorej ponurý obraz vojnových zážitkov 11-ročného „dieťaťa vojny“ ostro kontrastuje s lyrickým svetom jeho spomienok. Za jedno z najväčších umeleckých diel v dejinách kinematografie sa považuje ďalší film tohto geniálneho tvorcu Andrej Rublev, ktorý je nielen historickou freskou o veľkom ruskom maliarovi ikon, ale i originálnym povahopisom stredovekého Ruska 15. storočia a zároveň Tarkovského zamyslením sa nad poslaním umelca v spoločnosti a zmyslom umeleckej tvorby.

Okrem legendárnej klasiky sa Nostalgia každý mesiac snaží prinášať i výber toho najzaujímavejšieho zo súčasnej svetovej kinematografie. Prestížnu pečať artovej kvality dodávajú filmom najmä ocenenia na najvýznamnejších svetových festivaloch. Takým je Zlatá palma na MFF Cannes 2010, ktorú získal thajský filmový skvost plný fantázie, vtipu i emócií Strýko Búnmí, sledujúci posledné dni života hrdinu, ktorý si dokáže rozpomenúť na minulé životy. Hypnotické napätie a melancholickú atmosféru noci ponúka štýlový neo-noir Drive s nálepkou „film roka“, ktorého talentovaný dánsky tvorca Nicolas Winding Refn získal Cenu za najlepšiu réžiu na MFF Cannes 2011. Metafyzické podobenstvo o ľudskom osude Turínsky kôň, ocenené Strieborným medveďom na MFF Berlín 2011, nakrútil legendárny režisér Béla Tarr ako svoj posledný opus magnum, vytvárajúci nietzscheovskú predstavu konca sveta.  Na MFF Benátky 2010 zaznamenala svoju úspešnú medzinárodnú premiéru japonská snímka Nórske drevo režiséra Anh Hung Trana, predstavujúca filmovú podobu rovnomenného bestselleru Haruki Murakamiho, ktorý rozpráva príbeh o nostalgii lásky, strate a prebúdzajúcej sa sexualite. Päť tohtoročných nominácii na Oscara, ktorého nakoniec získala hlavná predstaviteľka Natalie Portman, má na konte strhujúci psychothriller Darrena Aronofského Čierna labuť z prostredia newyorskej baletnej scény, v ktorom vizionársky režisér privádza divákov na fascinujúcu a mrazivú cestu do vnútra mladej baleríny, ktorej život je úplne pohltený tancom.

V novembri okrem kinopredstavení FK Nostalgia, premietaných vždy v stredu, štvrtok a piatok o 19:30 hod. v ex-kine Nivy, ponúkne svoje pravidelné utorkové DVD projekcie o 19:00 hod. i alternatívny FilmBar Nostalgia v sále KC Dunaj na Námestí SNP (4. poschodie Domu odievania), ktorá divákom ponúka príjemné benefity ako možnosť občerstvenia v bare i sedenia či ležania v tulivakoch pred plátnom. V rámci novembrového programu sa diváci môžu tešiť na pásmo víťazných filmov Best of Fest Anča 2011 z tohtoročného Medzinárodného festivalu animovaných filmov Fest Anča, ktoré prídu uviesť jeho organizátori, na drsný severský thriller švédskeho režiséra Daniela Espinosu Easy Money z prostredia drogovej mafie o ľahkej ceste k lepšiemu životu, ktorá vedie do pekiel, na dokument Kurt Cobain – About a Son, v ktorom grungeová ikona a frontman kultovej Nirvany vlastnými slovami reflektuje svoj život, i na vizuálne podmanivú alegóriu moderného sveta Palermo Shooting v réžii slávneho Wima Wendersa.

Viac:  www.nostalgia.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.