Ako sa vyhlásia Európske filmové ceny

EFAlogo resizeEurópska filmová akadémia uverejnila celý plán, ako sa udelia 33. Európske filmové ceny. Budú sa odovzdávať online, a to postupne v priebehu piatich slávnostných večerov. Ako prvé sa vyhlásia nominácie, tradične na festivale Seville 10. novembra.

Za Česko o ne budú bojovať filmy Agnieszky Holland Šarlatán a dráma Václava Marhoula Namaľované vtáča (snímky vznikli v koprodukcii so Slovenskom). Postcovidovým vzkriesením európskeho filmového priemyslu sa bude zaoberať 8. decembra diskusia, ktorej sa zúčastnia zo známych tvorcom Mark Cousins, Agnieszka Holland či Thomas Vinterberg. Nasledujúci večer, teda 9. decembra, oznámia víťazov v niekoľkých kategóriách - za najlepšiu kameru, strih, výpravu, kostýmy, masky, hudbu, zvuk a vizuálne efekty. Večer bude uvádzať Wim Wenders s Agnieszkou Holland.

Ceny v kategóriách koprodukcie, krátke a študentské snímky prídu na rad 10. decembra. Ocenenia za komédiu a animované dielo sa vyhlási 11. decembra a 12. decembra bude na rade program nazvaný Veľké finále. Vysielať sa bude z Berlína, ktoré zahrnie hlavnú kategóriu vrátane dokumentu, objavu roka, hercov, herečky, scenáre, réžiu a najlepší európsky film. Súčasne sa oznámia nominácie na cenu Európskeho parlamentu, známu ako Lux.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.