Wind River

Wind4 resizeMrazivý thriller Wind River režiséra a scenáristu Taylora Sheridana premietli na MFF v Karlových Varoch takmer na záver. Dovtedy sa v ankete o Cenu divákov umiestnili úplne iné filmy. Cez noc sa všetko akoby čarovným prútikom premiešalo a Wind River sa ocitol na čele zoznamu. K tomu niet čo dodať.

Taylor Sheridan (1970), herec, scenárista a režisér je u nás známy predovšetkým ako scenárista slávneho filmu Denisa Villeneuva Sicario o nekalom drogovom obchodovaní na mexicko - americkej hranici. Potom nasledoval western Wind11 resizepod názvom Za každú cenu o regióne Comacheria v Západnom Texase, za scenár ktorý ho nominovali na Oscara. Do tretice svoj scenár Wind River už aj režíroval a vyjadril sa, že ho vníma ako uzavretie jednej tematicky záverečnej  kapitoly trilógie. A tiež si myslí, že miesto, kde sa film odohráva, sa najmenej zmenilo počas jedného storočia. Dej sa odohráva v Severnej Amerike, konkrétne vo Wyomingu, v pôvodnej indiánskej rezervácii, kde stále vládne zákon silnejšieho a tiež zákon divokej neskrotiteľnej prírody.

Začnem tým čím sa film končí, a to slovným konštatovaním, že sú stále ešte nezrátané záznamy o tom koľko indiánskych žien v USA každoročne zmizne. Možno to bol hlavný impulz nakrútiť Wind2 resizetento pozoruhodný thriller a western o bezpráví, ktoré nie a nie skončiť. Ústrednou postavou príbehu je lovec Cory Lambert (Jeremy Renner), dodnes trpiaci traumou zo smrti jedinej dcéry a keď sa stratí indiánske dievča, zhodou okolností dcéra jeho priateľa Indiána Martina (Gil Birmingham), nemusí ho agentka FBI veľmi prosiť o pomoc pátraní. Už to, ako laxne sa pristupuje k tomu, keď niekto z Indiánov zmizne, je i samotný fakt, že túto záhadu pošlú vyšetriť neskúsenú agentku Jane Banner (Elizabeth Olsen), ktorá je navyše vôbec nie pripravená ani na zimu, ani na divokú prírodu kraja. Cory teda má čo robiť, ale v priebehu vyšetrovania, keď sa dievča nájde Wind8 resizemŕtve, vysvitne, že Jane je vnútorne silná a nie nejaká cintľavka, ako sa na prvý pohľad zdalo. Skúsenz lovec všemožne pomáha pri vyšetrovaní mladej žene, chápe pocity priateľa Martina a úpenlivo sa snaží vyšetriť túto záhadu, možno aj preto, aby sám konečne našiel svoj pokoj. Bol bezmocný pri smrti dcéry, tiež prišla o život za nevyjasnených okolností, a preto chce za každú cenu polapiť vrahov krásnej Natalie (Kelsey Asbille), ktorá pravdepodobne prišla o život len preto, že sa zaplietla s bielym mužom, a to sa v týchto končinách neodpúšťa. No, či je to skutočne tak musí Cory s Jane dokázať. Úloha to nebude ľahká, lebo majú dočinenia s ničoho sa neštítiacimi ľuďmi, ak sa tak dajú nazvať, a k tomu sa ešte popasovať sa s prírodou. Cory je však skúsený lovec a nikto tieto končiny tak dobre nepozná ako on.

Wind10 resizeTraduje sa, že základom dobrého filmu je dobrý scenár, no o tom sme pri Tylorovi Sheridanovi nemuseli pochybovať. Lenže tvorc sa veľa naučil a svoje skúsenosti výborne zúročil aj ako režisér. Námet k filmu mu poskytol skutočný prípad a do istej miery mu zviazal ruky, nie však do takej, aby ho nedokázal zatraktívniť. Možno má príbeh aj niekoľko slabších miest, najmä čo sa týka temporytmu, ale celkovo nedovolí divákovi ani vydýchnuť, ani chvíľu sa nudiť. Čas plynie rýchlo a bez zbytočných zádrheľov. Sheridan sa však navyše obklopil aj erudovanými spolupracovníkmi. Ako prvý má (okrem režiséra) zásluhu na neopakovateľnej atmosfére kameraman Ben Wind12 resizeRichardson, ktorý z krajiny plnej ľadu a snehu vyťažil maximum. Krajina totiž v príbehu, plného napätia a násilia, (niekedy až zbytočného) hrá druhú hlavnú úlohu. Zasnežené pláne Wyomingu sú samé o sebe plné bezútešnosti a krutosti a zároveň atmosferotvorným momentom príbehu. Bez nich by snímka stratila svoje kúzlo a zároveň neevokovala tak dôrazne pocit ničotnosti, bezmocnosti, krutosti a neprekonateľných predsudkov. Vizuálnu nádheru musel vyčarovať skutočný macher a Richardson sa ukázal, že ním je. A chcelo to aj dobrý výber hercov. Úloha Coryho je akoby ušitá pre Jeremyho Rennera. Cory je komplikovaná osobnosť, človek zásadový, čestný a hlboko trpiaci smrťou dcéry. S touto stratou sa Wind9 resizenedokáže zmieriť, a preto sa do objasnenia prípadu vloží celý a robí všetko čo vie a dokáže. Jeho herectvo je striedme, neprepína, viac hovorí tvárou, výrazom ako slovami. Skutočne vynikajúci výkon, hodný Oscara. Mimochodom, herec je skromný a mimoriadne sympatický aj v súkromí, na festival do Karlových Varoch zavítal bez hviezdnych manier, okamžite si získal sympatie publika. No opäť stará skúsenosť: čím väčší umelec tým skromnejší človek. A Renner už má čosi za sebou, napríklad videli sme ho Vo filmoch Smrť čaká všade, Mesto hriechu, Avengers: Pomstitelia, Bournov odkaz, Prvý kontakt a mnohých iných. No nedala sa zahanbiť a zatieniť ani Elizabeth Olsen (Godzilla, Oldboy, Avangers: Vek Ultrona, Captain Wind14 resizeAmerica: Občianska vojna). Jej neskúsená agentka FBI je žena na prvý pohľad plachá, a ako som už spomenula, vnútorne dostatočne silná na to, aby túto neľahkú úlohu zvládla. Mladá agentka sa netrápi len prípadom, ale problém jej robí zima, sneh, na ktorý nie je zvyknutá. Olsenová bola dôstojným partnerom Rennera. Zmienku si zaslúži v epizódnej úlohe aj Gil Birmingham v úlohe otca zavraždenej. Jeho Indián je plný bôľu, rezignácie aj preto, lebo je si plne vedomý aký trpký je údel jeho ľudu. Vie, že on je tu doma, tí druhí sú votrelci, ale nepomôže si. Nakoniec sa zmieri so svojim žiaľom, tak ako to musel urobiť aj Cory.

Wind15 resizeKeď som už načala tému genocídy indiánskeho obyvateľstva tak sa žiada dodať, že Sheridan sa snažil vpašovať do tohto mysteriózneho westernovo-thrillerovkého príbehu aj stret dvoch  kultúr. Nie celkom sa mu to podarili, ale musím dodať, že dostatočne na to, aby si to divák všimol. Nechce sa mi zbytočne vyzdvihovať chybičky krásy (isteže sú) pri tomto výborne nakrútenom filme, dobre zrežírovanom, zahratom i snímanom. Kto má rád napätie, tajomnosť, krásne zábery a zrelé herecké výkony, si príde na svoje a nebude ľutovať, že strávil v kine 102 minút. Nebude to stratený čas – za to ručím.

Wind7 resizeWind River, Veľká Británia, Kanada, USA, 2017
Dĺžka: 107 minút
Scenár a réžia: Taylor Sheridan
Kamera: Ben Richardson
Strih: Gary Roach
Hudba: Nick Cave, Warren Ellis
Hrajú: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Graham Greene, Jon Bernthal, Julia Jones, Gil Birmingham, Kelsey Asbille, Apesanhkwat, Martin Sensmeier, Hugh Dillon, Tantoo Cardinal, Eric Lange a ďalší
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 16. novembra 2017
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.