Menej známa tvorba Jakubiska a Luthera

Prehliadka slovenskehologo resizePred národnou prehliadkou Týždeň slovenského filmu sa počas víkendu od 8. do 10. apríla v Kine Lumière uskutoční výberová prehliadka filmov režiséra Juraja Jakubiska a kameramana Igora Luthera, ktorí si na odovzdávaní cien Slnko v sieti prevezmú ocenenie za výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Prehliadka ponúkne ich spoločné filmy a tiež diela, ktoré v slovenskej distribúcii neboli uvedené.

Na podujatí sa premietne unikátny český film Postel (1998) režiséra Oskara Reifa, za ktorého kamerou stál Igor Postel2 resizeLuther. Film, ktorý pred osemnástimi rokmi súťažil o Zlatú kameru na 51. MFF Cannes, rozpráva životný príbeh slabošského muža, ochromeného okolitým ženským svetom. „Silno štylizovaná, širokouhlá, čiernobiela kamera, expresívne herecké výkony a jemne felliniovské ozvuky vytvorili pre český film 90. rokov značne netypické dielo. Film je originálny látkou, ktorú spracúva, i spôsobom, ako to robí,“ hovorí Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorý stojí aj za výberom filmov Juraja Jakubiska a Igora Luthera. Film získal Zvláštnu cenu poroty na 25. MFF v Seattle.

 

Zaujímavosťou filmovej prehliadky oboch tvorcov je aj uvedenie ich krátkych študentských filmov z pražskej FAMU, kde Jakubisko študoval odbor réžie a Igor Luther kameru. Do programu je zaradený ich spoločný film Déšť (1965) o mladom dievčati, ktoré po traumatizujúcich zážitkoch hľadá sebarealizáciu v písaní veršov, z ranej tvorby Juraja Jakubiska bude uvedený aj jeho absolventský film Čekají na Godota (1966), zachytávajúci atmosféru poslednej noci brancov pred nástupom na vojenskú službu, a tiež protest proti skostnateným normám v prijímaní a hodnotení kultúry Mlčení (1963). Z Lutherovej tvorby diváci uvidia film Svatá Jana (1963), ktorý nakrútil s Elom Havettom.

Celovečernú tvorbu oboch autorov bude reprezentovať ich spoločný debut Kristove roky (1967), ktorý je tragikomickou výpoveďou o potrebe konečného rozhodnutia človeka na životnej križovatke. Film získal Cenu FIPRESCI na MFF v Mannheime a mnoho ďalších ocenení. Spolu nakrútili aj nasledujúci film Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), mozaikovité podobenstvo odohrávajúce sa v presne neurčenom časopriestore, v bláznivom svete bez ideálov, vo svete násilia, cynizmu a beznádeje, ktorý bol dlho v trezore a uvedený mohol byť až v roku 1990, keď získal Cenu FIPRESCI na MFF Karlovy Vary. V programe sú aj Jakubiskove dlhometrážne filmy Postav dom, zasaď strom (1979) a Sedím na konári a je mi dobre (1989), premietne sa tiež Krok do tmy (2014), ktorý kameraman Igor Luther nakrútil so svojím bratom Miloslavom Lutherom.


Kompletné dielo oboch tvorcov obsiahnu dokumentárne profily z televízneho cyklu Zlatá šedesátá z roku 2009 v réžii Martina Šulíka a tiež Šulíkove filmy Nenakrútené filmy Juraja J. (2001) a GEN – Igor Luther (2013). Počas prehliadky vo foyeri Kina Lumière bude umiestnená výstava filmových plagátov, venovaná dielu Juraja Jakubiska a Igora Luthera.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.